Antoine Watteau

Salvate din incendiile din Los Angeles, opere ale pictorului Antoine Watteau, expuse la Chantilly

Distribuie

Un colecționar privat franco-american din Los Anegels a reușit să salveze din incendii mai multe tablouri ale pictorului francez Antoine Watteau (1684-1721), pe care le colecționează și care sunt așteptate la Castelul Chantilly, la nord de Paris, cu prilejul unei expoziții, au anunțat miercuri reprezentanții muzeului amenajat în celebrul monument istoric, potrivit AFP.

Acest colecționar, Lionel Sauvage, un cunoscut al muzeului din Castelul Chantilly, urma să împrumute ”aceste desene și câteva tablouri” pentru o expoziție dedicată ”lumilor lui Watteau”, programată să se desfășoare în perioada 8 martie-15 iunie, a precizat Mathieu Deldicque, directorul instituției.

În timp ce incendiile amenințau zona în care este situată locuința sa din Los Angeles, colecționarul a reușit să salveze aceste comori ”închizându-le într-un beci” și stropind cu apă proprietatea, a relatat el.

”Amenajase un beci cu închidere ermetică pentru a le proteja de flăcări sau de apă”, a spus Mathieu Deldicque. ”A extras apă din piscină pentru a stropi zona din jurul casei” cu un furtun pentru stropit, a mai povestit el, subliniind că distrugerea operelor ”ar fi fost o pierdere considerabilă pentru istoria artei” întrucât ”Watteau nu a avut o carieră foarte lungă”.

Operele de artă, al căror număr exact nu a dorit să-l precizeze, sunt așteptate ”cel mai probabil la începutul lui februarie” la Muzeul Condé din Castelul Chantilly, care găzduiește colecțiile ducelui de Aumale.

În colecțiile Muzeului Condé se află deja un ansamblu de zece opere semnate de Antoine Watteau, șase desene și patru picturi. Este a doua colecție publică cu opere de Watteau ca importanță după cea de la Luvru, potrivit directorului muzeului.

Expoziția propune numeroase lucrări care nu au mai fost expuse până acum, unele dintre ele fiind descoperite recent, iar altele conservate în colecții private din Europa și Statele Unite.

Evenimentul își propune să exploreze universuri și teme care l-au interesat pe pictor, precum petrecerile galante, alteritatea, modelele de culoare, potrivit lui Mathieu Deldicque, care este comisar general al expoziției alături de doi comisari științifici, Axel Moulinier, doctor în istoria artei, și Baptiste Roelly, conservator în cadrul Petit Palais – Muzeul de arte frumoase al orașului Paris.

O expoziție consacrată misteriosului Gilles, sau Pierrot, un personaj dintr-un tablou pictat de Antoine Watteau și restaurat recent, este deschisă la Muzeul Luvru până pe 3 februarie. 

Citește și A murit pictorul şi graficianul Corneliu Vasilescu