Sandu Ion (n. 1889 – d. 1955)

Sandu Ion. S-a născut la 2 septembrie 1889. A făcut școala primară „confesională” din satul natal (Sâmbăta de Sus), apoi Liceul ortodox confesional „Andrei Șaguna” din Brașov. Între anii 1910 și 1913 a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu. Mai târziu s-a înscris la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, dar, din cauza războiului, a fost nevoit să-și continue studiile la Universitatea din Iași, unde a obținut licența în Istorie și Latină. În același timp, s-a înrolat ca voluntar în Armata Română, luptând pe front ca ofițer combatant.

A fost subsecretar de stat pentru Culte şi Arte, la Ministerul Educaţiei Naţionale, Cultelor şi Artelor, fost consilier la comisia de la Versailles, expert în economie şi finanţe. Delegat la Conferința de pace de la Paris pentru probleme economice.

S-a stins din viaţă în luna octombrie a anului 1955 la închisoarea de la Sighet, grav bolnav.

Bibliografie: Giurescu, Constantin C., Cinci ani și două luni în penitenciarul de la Sighet, Editura Fundației Culturale Române, 1994; Rațiu, Alexander; Rusan, Romulus, Memoria închisorii Sighet, Fundația Academia Civică, 1999.

Indice – Deținuți politic