Şase filme despre libertate concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!

Şase filme despre libertate, selectate la Veneţia, Cannes şi Berlin fac parte din competiţia celei de-a IX-a ediţii a Festivalului „Ceau, Cinema!”, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Proiecţiile ediţiei vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

Juriul va fi format din actriţa Judith State, regizoarea Cristina Groşan şi regizorul Eugen Jebeleanu, anunţă organizatorii evenimentului într-un comunicat

Trei dintre filmele care concurează pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi pentru Premiul Publicului au avut premiera mondială în competiţia ediţiei de anul trecut a Festivalului de la Veneţia.

„Reflecţie” („Reflection”, 2021) este cel mai nou lungmetraj al regizorului ucrainean Valentin Vasianovici, „Nu lăsa urme” („Leave No Traces”, 2021), regizat de Jan P. Matuszynski, este o dramă poloneză puternică despre lupta pentru dreptate a unui tânăr care asistă la tragedia unui prieten, fiul poetei anticomuniste Barbara Sadowska, omorât în bătaie de poliţie în Polonia anului 1983, iar filmul „Grota” („Il buco”, 2021), realizat de italianul Michelangelo Frammartino, urmăreşte aventura extraordinară a unui grup de speologi care pornesc în explorarea unor peşteri necunoscute omului în sudul Italiei, în august 1961.

Citește și Festivalul Filmului Românesc în Spania are loc între 11 iunie şi 19 decembrie

Alte două filme din competiţia „Ceau, Cinema!” vin din secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din 2021 a Festivalului de la Cannes.

„Marea Libertate” este o coproducţie Austria-Germania regizată de austriacul Sebastian Meise, filmul bulgar „Şi femeile plâng” („Women do Cry”, 2021), realizat de regizoarele Vesela Kazakova şi Mina Mileva, iar din secţiunea Panorama a ediţiei de anul trecut a Festivalului de la Berlin vine „Ia ochii de pe mine” („All Eyes off Me”, 2021), al doilea lungmetraj al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya.

„Deşi aparent diferite, cele şase filme chestionează câteva din numeroasele sensuri ale ideii de libertate de ieri şi de azi, în ton cu tema politică a ediţiei a noua a festivalului. Competiţia este una provocatoare, atât prin subiectele filmelor, cât şi prin forma aleasă de fiecare dintre regizori”, spune selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.

Cele şase filme vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro şi oferit de Groupama Asigurări, şi Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro. Trofeele Ceau, Cinema! sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.