Şase tablouri furate au fost restituite în mod misterios unui detectiv de artă din Amsterdam

Şase tablouri furate de la primăria din Medemblik, Olanda, au fost trimise recent la un detectiv de artă din Amsterdam, scrie artnews.com.

Potrivit presei olandeze, Arthur Brand, cunoscut pentru ajutorul său în recuperarea unui tablou de Van Gogh luna trecută, precum şi a unui tablou de Picasso, se uita la televizor acasă, vineri seară, când a sunat soneria de la uşă cu o livrare. Curierul – care se pare că nu a fost implicat în jaf – a descărcat un pachet care conţinea şase tablouri istorice despre care se crede că valorează mai mult de 100.000 de euro (aproximativ 106.000 de dolari). După ce a examinat incredibilul trofeu, Brand a sunat la poliţie.

„Cred că acesta a fost un rezultat direct al recuperării lui Van Gogh („The Parsonage Garden at Nuenen in Spring”) luna trecută”, a declarat Brand pentru The Art Newspaper. „Asta a făcut titluri în toată lumea şi unul dintre motivele pentru care Van Gogh a fost returnat a fost că nu puteau face nimic cu el – să-l vândă sau să obţină o sentinţă mai mică”. 

Citește și Elveţia a restituit Egiptului un fragment dintr-o statuie a lui Ramses al II-lea

El a adăugat: „Cel mai probabil (hoţii de la Medemblik) s-au speriat şi poate că exista posibilitatea ca poliţia să fie deja pe urmele lor. Fie le ardeau, ceea ce este o idee proastă pentru că atunci când eşti prins mai târziu primeşti o pedeapsă suplimentară cu închisoarea, fie se gândeau să le arunce la uşa mea”. 

Printre picturile recuperate se numără un portret deosebit de apreciat al regelui Radboud din Evul Mediu timpuriu, conducător al Frisiei (fâşia actuală din nord-vestul Europei care include Ţările de Jos), precum şi portrete ale regilor olandezi prinţul William de Orange, Maurits de Orange, contele Jan van Nassau şi regina Wilhelmina. De asemenea, a fost recuperată şi o scenă biblică.

Jeroen Broeders, viceprimarul din Medemblik, a declarat într-un comunicat de presă că „uneori ştii cât de mult valorează ceva pentru tine doar atunci când nu mai este acolo şi acesta este cu siguranţă cazul acestor picturi”.