Satele din apropiere de Ruși (Hunedoara), asediate de jandarmi. Telegrame către Ferdinand I, Octavian Goga și Ministrul Justiției

În anul 1926, alegerile pentru consilieri județeni, organizate în comuna Ruși, județul Hunedoara, aveau să se sfârșească tragic, soldându-se cu mai mulți răniți și cu decesul a doi țărani din Streisângeorgiu și comuna Boșorod, într-o confruntare violentă cu jandarmii. Incidentul a fost intens mediatizat în majoritatea publicațiile centrale.

Aurel Vlad, avocat, doctor în drept, promotor al Unirii din 1918, membru în Consiliul Dirigent, membru al Partidului Național Român și apoi fondator și fruntaș al P.N.Ț., ministru de finanțe al României în anii 1919-1920, ulterior ministru al Cultelor și Artelor în guvernul Maniu, a expediat o serie de telegrame către Ferdinand I, Octavian Goga și Ministrul Justiției, în legătură cu evenimentele petrecute.

Telegramă către Casa Maiestății Sale Regelui Ferdinand I.

La Ruși, alegătorii, care voiau să-şi exercite dreptul de vot, au fost împușcați de jandarmi şi grăniceri, sub comanda căpitanului de jandarmerie Morariu. Până acum sunt doi morți. Autorul intelectual al asasinatului este Prefectul-delegat Candrea, care a ordonat ca 7 comune să fie oprite de la vot. Ancheta o fac cei ce au comis crima. Comunele din jurul Ruşului sunt asediate de armată, populația este bătută şi schingiuită, oamenii s-au refugiat prin păduri ca să scape de tortură. Ni s-a interzis şi-am fost opriți să asistăm la înmormântarea victimelor şi să depunem o cunună pe mormântul Ior

Aducând aceasta la cunoștință Maiestății Voastre, vă rog să dispuneți pedepsirea vinovaților şi încetarea persecuțiunilor.

Aure Vlad
deputat, fost ministru.

Telegramă către Octavian Goga

Ordinul dumneavoastră a fost astfel executat, încât alegătorii care voiau să voteze, au fost împușcați şi omorâți. Ancheta o fac cei vinovați. Comunele din jurul Ruşului sunt asediate, jandarmeria bate şi schingiuiește pe alegători. Oameni de groază s-au refugiat prin păduri. Femeile şi copiii încă sunt maltratați. Nu se permite nimănuia să între in comunele asediate. Am fost opriți să asistăm la înmormântare şi să depunem pe mormânt o cunună. Asemenea au fost arestați şi maltratați 14 alegători din Poiana. Trimiteți spre anchetare o comisie de la Bucureşti. Revocă imediat delegația de prefect a dlui Candrea, care este autorul intelectual şi depărtați din județ pe căpitanul de jandarmi Morariu, care a dispus asasinarea alegătorilor.

Sper că nu veți mușamaliza şi această chestiune.

Aurel Vlad

Telegramă către Ministrul Justiției

Pentru anchetarea de la Ruși, binevoiți a delega în locul procurorului Ghițeanu din Deva pe altcineva, dacă să poate din Minister, fiindcă cei localnici nu oferă garanția imparțialității.

Aurel Vlad, deputat