Satelit românesc proiectat şi construit de elevi – lansat pe orbită

Satelitul românesc ROM-2, proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), va fi lansat pe orbită marţi, la ora 0,30.

Potrivit unui comunicat remis presei, ROM-2 se află la bordul rachetei Falcon 9, care va decola, potrivit anunţului SpaceX, la 0,30, ora României, de la baza spaţială din Vandenberg, California.

„Proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului”, afirmă sursa citată.

Satelitul este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pământului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 va aştepta la bordul ei între 7 şi 14 zile până când va fi eliberat în spaţiu, pentru că au prioritate sateliţii mari şi cei militari.

„Principala provocare tehnică este, în acest moment, rezistenţa bateriei Li-Ion, care alimentează instalaţia electrică. Solicitată la temperaturi foarte scăzute, bateria trebuie să reziste în frigul cosmic până când satelitul va primi energie de la panourile solare”, se arată în comunicat.

ROM-2 va transmite pe frecvenţa de 436.235 MHz, iar datele sale vor fi recepţionate atât prin antena construită de elevi, cât şi prin reţeaua de radioamatori din toată lumea.

Echipa RomSpace care a realizat proiectul este formată din: Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareş Bălăşescu, Vlad Erceanu, Andra Palada, Eliza Constantinescu. 

Citește și Un flash observat pe cerul Kievului are legătură cu un satelit al NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *