Scala din Milano solicită dirijorului Valeri Gherghiev, apropiat al lui Putin, să-şi clarifice poziția față de Ucraina

Valeri Gherghiev, celebrul dirijor rus cu legături strânse cu Vladimir Putin, care a dirijat miercuri premiera operei „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski la Scala din Milano, a fost rugat joi de Scala din Milano să îşi clarifice poziţia faţă de invazia Ucrainei de către forţele ruse, informează AFP.

Directorul de La Scala, Dominique Meyer, împreună cu primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, i-au trimis un mesaj maestrului rus, cerându-i să facă o declaraţie în care să pledeze pentru o „soluţie paşnică” la conflictul ruso-ucrainean, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al instituţiei milaneze.

În cazul unui refuz, prezenţa lui Gergiev la următoarele reprezentaţii ale operei „Dama de pică”, programate pentru perioada 5-13 martie, ar putea fi compromisă.

Giuseppe Sala, care este şi preşedinte al consiliului de administraţie al La Scala, a avertizat joi, într-o dezbatere publică la Milano că în absenţa unui răspuns, „s-ar putea găsi un alt maestru” pentru următoarele reprezentaţii ale operei.

Citește și Biografia lui Vladimir Putin. Bunicul său a fost bucătarul lui Lenin și Stalin, tatăl spion NKVD

Director general al prestigiosului Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, Valeri Gherghiev, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai solicitaţi dirijori din lume, potrivit Agerpres.ro.

Însă apropierea sa de Putin, pe care îl cunoaşte din 1992, declaraţiile sale despre anexarea Crimeei sau despre „Pussy Riot”, precum şi concertele din Osetia de Sud bombardată şi de la Palmira alături de armata siriană i-au adus multe controverse în ultimul deceniu.

Intervievat de AFP la Paris în 2018, Gergiev a declarat că nu doreşte să vorbească despre politică, dar a salutat realegerea pentru un nou mandat a lui Putin, pe care a spus că îl întâlneşte „de cinci-şase ori pe an”.

„El a câştigat alegerile, lucru pe care lumea occidentală îl înţelege cu greu”, a declarat celebrul dirijor la momentul respectiv.