Schimbări majore în Educație. Se renunță la mediile semestriale și obligativitatea tezelor

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar”, a declarat ministrul Educației în cadrul unei conferințe de presă.

Sorin Cîmpeanu a spus că mâine urmează să fie emis un ordin de ministru în privința modificărilor Regulamentului-cadru de organizate și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Iată ce a declarat Ministrul Educației despre modificările Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor:

„Mâine, aceste modificări se îmbrace forma unui ordin de ministru al Educației și să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”.

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note. Profesorul, repet, are totală autonomie în evaluarea ritmică pe parcursul întregului an școlar”.

Citește și Prima şcoală sătească de stat din Moldova, înfiinţată în 1841 la Darabani, va fi reconstruită

Întrebare: Putem avea o lună, două sau un modul fără nicio notă și notele să fie trecute în catalog la …?

Sorin Cîmpeanu: Am lăsat la latitudinea fiecărui cadru didactic. Dacă mă întrebați pe mine, vă răspund în calitate de cadru didactic și nu de ministru al Educației: da, aș avea o evaluare într-un fel specific disciplinei pe fiecare dintre modurile de învățare dintre perioadele de cursuri.

Întrebare: Ar trebui să știe unde se situează după fiecare modul?

Sorin Cîmpeanu: Fiecare profesor își face propria strategie, fiecare profesor știe că are un curriculum care este construit pe unități de învățare și va ști, cu siguranță, să facă această evaluare ritmică. Noi solicităm un număr minim de note, să știți că a fost luat în considerare și renunțarea la acest prag al numărului minim de note, dar din discuții a reieșit că cea mai bună variantă (…). Concluziile și deciziile sunt adoptate pe baze științifice (…).

Comentariu

  1. Presupun că fiecare profesor va avea un registru propriu în care va conduce o evidență a răspunsurilor elevilor, că în final să poată stabili media. Nu știu dacă este cea mai bună soluție, pentru că fiecare elev trebuie să cunoască, pe parcursul anului, la ce nivel se află. Altfel, se poate contesta oricând corectitudinea stabilirii mediei.
    În al doilea rând, nu știu dacă elevii au ajuns la un astfel de nivel al conștiinței încât să învețe, știind că nu sunt notați.

Comments are closed.