Scriitoarea Ludmila Uliţkaia, clasificată ca „agent străin” de autorităţile ruse

Sute de persoane – activişti pentru drepturile omului, opozanţi şi jurnalişti independenţi – au fost clasificate ca „agenţi ai ţărilor străine” în Rusia în ultimii ani, ceea ce este însoţit de constrângeri administrative stricte şi de obligaţia de a se identifica astfel în toate comunicările publice.

Ludmila Uliţkaia, în vârstă de 81 de ani, este cunoscută în Rusia pentru cărţile sale „Soniecka” – care a câştigat Prix Médicis în 1996 – şi „Cortul Verde”.

Cel mai cunoscut roman al său, „Daniel Stein, traducătpr”, bazat pe povestea reală a unui evreu care a devenit preot catolic, a câştigat premiul Big Book în 2007.

Uliţkaia a denunţat în mai multe rânduri asaltul „fără sens” al forţelor ruse în Ucraina, afirmând în 2023 că acesta ar avea „consecinţe catastrofale pentru Rusia însăşi”..

Potrivit Ministerului rus al Justiţiei de vineri, autoarea „s-a opus” conflictului din Ucraina şi, în special, „a făcut propagandă în favoarea relaţiilor LGBT”.

Ea locuieşte în Germania din 2022, după ce a părăsit Rusia în urma lansării ofensivei din Ucraina, la fel ca mulţi dintre detractorii lui Vladimir Putin.

Cărţile Ludmilei Uliţkaia s-au vândut până în prezent în peste două milioane de exemplare. În 2013 i-a fost acordat distincţia Officier de la Légion d’honneur şi în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Citește și Rusia: Fotografă judecată în regiunea Saratov pentru că a postat fotografii în care apare steagul curcubeu