Scriitorii basarabeni către Putin, de Paște: „Lucifer al lumii întregi”; „Să putrezească în închisoare”

În ajunul sărbătorilor pascale, Jurnal.md i-a întrebat pe mai mulți scriitori din Republica Moldova ce i-ar dori de Paște lui Vladimir Putin.

Tatiana Țîbuleac: „Lui Putin nu-i doresc nimic. Nu cred că îl poate schimba ceva, în orice caz nu o urare sau un blestem. Ucrainei și oamenilor ei le doresc pace. Acest cuvânt a încetat să mai fie unul de umplutură în urările mele. I-am simțit dintr-o dată forța și frumusețea, m-am ascuns după el ca după un zid. Ne doresc pace și nouă, visez să revină toate acele lucruri simple care o însoțesc și care acum și-au pierdut sensul.”

Val Butnaru: „În această întrebare, întrevăd o contradicție de termeni. Paștele și Putin sunt lucruri incompatibile, ca și geniul și răul, vorba lui Pușkin. Dar dacă e musai să-i doresc ceva, aș prefera să-l văd trăind încă mulți ani înainte. Să apuce să șadă pe banca acuzaților de crime de război și să putrezească până la moarte într-o celulă de închisoare. Nu-mi dau seama cât spirit creștin am manifestat urându-i asta, dar lacrimile copiilor din Mariupol și umilința femeilor violate din Bucea mă întăresc în ideea că am fost nepermis de binevoitor. Să încetăm să ne gândim la acest individ ca la un om, unul ca mulți dintre noi. E un criminal feroce, de teapa lui Hitler și Stalin. Sper că nimănui nu-i va veni ideea să-i dorească lui Hitler de Paști „sărbători fericite”. Nici lui Stalin. De ce Putin ar fi o excepție?”

Maria Pilchin îi dedică următoarele versuri

Descântec de strigoi

vladiМИР
omul cel roşu
cu inimă roşie
cu ochii roșii
plecă la grajdul cel roș
și închise vițeii roşii
și mulse vacile roşii
șapte vaci grase
și șapte vaci slabe
și plecă la târgul roşu
și strigă în piața roșie
lapte roşu!

Dumitru Crudu: „L-aș ruga să nu-l răstignească din nou pe Iisus Hristos. Or, el asta face acum. Îl răstignește din nou pe Iisus Hristos în Ucraina. Refuzul său de a înceta focul în perioada sărbătorilor pascale arată clar de partea cui este Putin: e de partea Satanei și ne spune în mod deschis jocul cui îi face: jocul Satanei. Dacă l-aș vedea în față, mi-aș face cruce și m-aș ruga lui Dumnezeu ca să mă apere de Satana. La rândul său, patriarhul Kiril declară că acesta este „un război sfânt”, deoarece e strâns cu ușa de FSB și pus să spună ceea ce vor ei să audă. Patriarhul este un securist în sutană. Dacă ar spune altceva, ar fi ucis pe loc. Și el preferă să-l trădeze pe Hristos doar ca să-și păstreze funcția și viața. Până la urmă, face și el jocul Satanei.”

Citește și Violuri, jafuri și crime, în 14 ani de ocupație sovietică a României (1944 – 1958)

Gheorghe Budeanu: „E păcat să te joci în sărbătorile Paștelui cu ironia din această întrebare. Pentru că, față de acest om, devenit astăzi Lucifer al lumii întregi, nu poate fi vorba de o dorință, ci de un blestem. Dacă insistați, îi „doresc” un pumn de grenade F1 (ouă), vopsite în galben și albastru, trimise de ucraineni pe aripile vestitei deja rachete Neptun direct pe masa lui din Kremlin… Iar ecoul de zbor al rachetei să fie cunoscuta frază a militarului ucrainean, drept răspuns la ultimatumul corabiei militare rusești…”

Mircea V. Ciobanu: „I-aș dori pace în suflet și în trup. Adică împăcare cu faptul că a pierdut războiul cu Ucraina și cu lumea. Împăcare cu gândul că și-a greșit meseria și și-a ratat destinul. De vreme ce nu a reușit nimic performant în conducerea unei țări pe care a readus-o la sapă de lemn, poate să încerce altceva. De exemplu, pescuitul, am auzit că e bun calmant. Și îi mai doresc să încerce să-și salveze sufletul. Să se pocăiască.”

Moni Stanilă: „Să simtă durerea tuturor celor care au suferit și au murit, și au pierdut pe cineva în acest război. Asta îi doresc – toată durerea pe care a provocat-o. Și buncărele lui să fie la Mariupol. Cât despre Kiril, cel care ar fi trebuit să fie părintele bisericii ruse, nu slujitorul lui Putin, mă întreb altceva: ce fel de Înviere e la ruși? Cum se pot împărtăși? Kiril a căzut de la Hristos, nu e făcător de pace, nu e propovăduitor al păcii. Iar dezbinarea știm cine o aduce.”