Scriitorul, dramaturgul şi academicianul francez René de Obaldia a murit la vârsta de 103 ani

Scriitorul, dramaturgul şi academicianul René de Obaldia a murit la vârsta de 103, a anunţat Academia Franceză, al cărei membru a fost din 1999.

René de Obaldia s-a născut în 1918, la Hong Kong. A fost un apreciat poet şi dramaturg. Cu puţin timp înainte de a împlini 100 de ani „Perles de vie” (editura Grasset), unde a spus proverbul: „Pentru a deveni un centenar, trebuie să începi de tânăr”. 

A fost fiul unei franceze şi al unui panamez, diplomat în oraşul sub control britanic, De Obaldia a crescut la Amiens, în regiunea natală a mamei, apoi la Paris, unde şi-a demonstrat aptitudinile literare de tânăr. 

Prizonier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit scriitor cu un umor înţepător, cultivând detaşarea: „Am avut mereu în mine această latură derizorie, care mi-a permis să ţin anumite lucruri la distanţă”, declara în 2009 pentru L’Express.

În 1959, René de Obaldia a publicat „Le Centenaire”, lung monolog romanesc al unui bătrân cu o mulţime de amintiri. 

Opera sa teatrală i-a adus un renume mondial, cu piese precum „Du vent dans les branches de sassafras”, „Monsieur Klebs et Rozalie” sau „La Rue Obaldia”. În introducerea sa pentru „Perles de vie”, el vorbea despre o „existenţă bogată în metamorfoze: poeme, romane, teatru, memorii”. 

Citește și Un fost agent FBI spune că știe cine a dezvăluit naziștilor unde se ascundea Anne Frank