Scriitorul Mario Vargas Llosa a primit cetăţenia dominicană

Scriitorul peruano-spaniol Mario Vargas Llosa, premiat cu Nobel, a primit miercuri cetăţenia Republicii Dominicane, ţară în care intenţionează să facă sejururi lungi şi care i-a inspirat romanul „Sărbătoarea ţapului”, scrie AFP.

„Intenţionez să vin să lucrez în Republica Dominicană”, a declarat Vargas Llosa, în vârstă de 87 de ani, la Palatul Prezidenţial din Santo Domingo, alături de preşedintele Luis Abinader.

El a asigurat că speră „să petreacă o perioadă de exaltare şi adevărată împlinire” în Republica Dominicană.

„I-am cerut, ca urmare a deciziei sale de a petrece mult timp în ţară, să accepte cetăţenia dominicană şi a acceptat-o”, a spus Abinader reporterilor.

„Sărbătoarea ţapului”, roman apărut în 2000, povesteşte viaţa în Republica Dominicană sub dictatura lui Rafael Leonidas Trujillo (1930-1961).

Autorul cărţii „Oraşul şi câinii” sau „Rătăcirile fetei nesăbuite” a primit în 2016 Premiul Internaţional pentru Literatură Pedro Henriquez Ureña, acordat de guvernul dominican.

Această recunoaştere a stârnit proteste din partea grupurilor conservatoare care l-au numit „duşman” al ţării pentru criticile sale la adresa politicilor de migraţie faţă de cetăţenii din Haiti cu care Republica Dominicană împarte insula Hispaniola.

Într-un articol publicat pe 3 noiembrie 2013 în cotidianul spaniol El Pais, intitulat „Pariaţii din Caraibe”, Vargas Llosa a descris drept „aberaţie legală” o decizie judecătorească dominicană din 2013 prin care se refuză cetăţenia descendenţilor imigranţilor care au intrat fără acte născuţi între 1929 şi 2013.

Vargas Llosa a devenit în februarie primul autor de limbă non-franceză care a intrat în Academia Franceză, fondată în 1635.

Citește și Centenarul Ion Caraion, la MNLR: Un volum despre colaborarea scriitorului cu securitatea, lansat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *