Scrisoare a lui Ernest Hemingway, vândută cu 237.055 de dolari

O scrisoare a lui Ernest Hemingway, în care îşi povesteşte rănile chinuitoare după ce a supravieţuit în urma a două accidente aviatice succesive, a fost vândută la licitaţie pentru 237.055 de dolari (187.751 de lire sterline), potrivit The Guardian.

În scrisoarea de patru pagini adresată avocatului său Alfred Rice, romancierul a scris şi despre experienţa sa de a împuşca primul leu în Kenya, folosind o armă care a trebuit să fie lipită cu bandă adezivă.

Pe 23 ianuarie 1954, Hemingway şi soţia sa, Mary, se apropiau de sfârşitul unui safari când s-au îmbarcat într-o călătorie cu avionul pentru a fotografia Cascada Murchison din Uganda. Cu toate acestea, avionul Cessna s-a prăbuşit când pilotul a încercat o aterizare de urgenţă pentru a evita să lovească un stol de ibis. Au petrecut noaptea în junglă, iar agenţiile de presă au anunţat că Hemingway a murit. A doua zi, au fost preluaţi de o barcă de turişti şi s-au urcat în al doilea avion, care a luat foc în timpul decolării, s-a prăbuşit şi a explodat. Cei doi au suferit răni grave, din care Hemingway nu şi-a mai revenit niciodată complet.

În scrisoarea – din 17 aprilie 1954 (datată greşit ca fiind 1953) – Hemingway explică următoarele: „Problema este că rinichiul drept a fost rupt, iar ficatul şi splina au fost rănite”. El a adăugat că: „Nu am putut scrie prea multe scrisori din cauza braţului drept care a fost ars până la os şi care îmi provoacă crampe. Dar şi degetele au fost arse şi mâna stângă, aşa că nu am putut scrie la maşină”. 

Citește și O scrisoare a lui Jane Austen către sora ei va fi expusă public

El a mai scris că a fost „slăbit de la atâta hemoragie internă” şi că a fost „un băiat bun şi a încercat să se odihnească””. Despre starea soţiei sale, el a relatat: „Mary a avut un şoc mare şi memoria ei nu este încă prea bună”. Cu toate acestea, insistă scriitorul: „Totul este în regulă aici”.

Redactată pe hârtie de scrisoare de la un hotel din Veneţia, aceasta conţine, de asemenea, plângeri cu privire la eşecurile de expediere ale Abercrombie & Fitch, retailerul american care vindea atunci puşti de vânătoare. Compania trimisese comanda lui Hemingway la o adresă incorectă din Nairobi, ceea ce înseamnă că a trebuit să împuşte „primul său le”” cu o armă împrumutată care era „atât de veche încât se destrăma în mâini şi trebuia ţinută lipită cu bandă adezivă”. „Neglijenţa companiei în ceea ce priveşte transportul mi-a pus în pericol atât viaţa şi mijloacele de trai”, a adăugat romancierul.

Scrisoarea a fost scoasă la licitaţie, joi, la Nate D Sanders Auctions şi a atras 12 oferte. A fost piesa centrală a unei colecţii de nouă scrisori; o altă scrisoare care conţinea opiniile lui Hemingway despre romanul său „To Have and Have Not” a fost vândută pentru 6.875 de dolari.