Galeria de Artă Naţională a Muzeului Naţional Brukenthal se va deschide publicului în 24 noiembrie 2024, după mai multe lucrări de restaurare şi modernizare, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
După mai multe lucrări de restaurare şi modernizare, la iniţiativa lui Alexandru Constantin Chituţă, managerul instituţiei, începând din 24 noiembrie 2024, Muzeul Naţional Brukenthal va deschide Galeria de Artă Naţională.
„Este un fapt minunat ca după schimbul cultural România-Polonia, la Muzeul Naţional Brukenthal să deschidem o nouă expoziţie permanentă – Galeria de Artă Naţională. Este o actualizare şi o împrospătare a fostei galerii de artă românească deschisă în anul 2008. De această dată vom schimba discursul expoziţional. Acesta va începe cu secolul al XV-lea şi se va termina la artistul Corneliu Baba. Avem în vedere ca la Muzeul de Artă Contemporană, să deschidem şi acolo, expoziţia permanentă Brukenthal modern, ce va conţine lucrări începând de la Corneliu Baba şi până în contemporaneitate”, menţionează managerul instituţiei.
Galeria de Artă Naţională va aduce în faţa publicului o expoziţie excepţională de sculptură, fotografie, piese istorice, carte, desene, fotografie şi multe altele. Va fi o expoziţie ce se va baza pe vasta colecţie a Muzeului Naţional Brukenthal. Vor fi, de asemenea şi două module distincte despre Muzeul Asociaţiunii Astra şi fondul de artă pe care Muzeul Naţional Brukenthal îl deţine şi despre fotografie şi atelierul Fischer din Sibiu.
Expoziţia va sublinia caracterul cosmopolit al artei româneşti din cele trei provincii şi va ilustra, prin lucrări reprezentative, evoluţia picturii din România în cei peste 600 de ani, perioada cuprinsă între secolele XV-XX.
Citește și Stampe japoneze şi statui cu samurai, expuse în premieră naţională la Muzeul Brukenthal
„Opere valoroase şi celebre ale celor mai reprezentativi maeştri ai artei naţionale vor putea fi admirate într-un spaţiu complet renovat şi modernizat, realizat de Muzeul Naţional Brukenthal cu sprijinul Ministerului Culturii şi a JTI. Este un eveniment special în istoria Muzeului Naţional Brukenthal care vine în aniversarea Zilei Nationale a României. Este totodată şi un frumos cadou oferit în perioada Sărbătoarilor de iarnă sibienilor şi turiştilor”, mai spune managerul instituţiei.
Colecţia de artă românească a Muzeului Naţional Brukenthal s-a constituit ca unul dintre cele mai originale şi mai reprezentative fonduri de acest fel din ţară.
Peste 2000 de lucrări, cuprinzând unicate, precum şi lucrări de mare expresivitate artistică, din perioada cuprinsă între secolele XV – XX, ilustrează evoluţia picturii din România, cu specificul pe care aceasta l-a avut în diferite zone ale ţării.
Originalitatea acestui fond patrimonial o constituie prezenţa – alături de lucrări ale celor mai importanţi pictori români – a unui număr însemnat de tablouri (circa 800 de piese) ilustrative pentru evoluţia fenomenului artistic transilvănean, cu deosebire a celui din sudul provinciei, afirmă dr. Iulia Mesea,
Prima deschidere a Galeriei de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal a avut loc în 25 noiembrie 2008 şi s-a impus ca un eveniment de o importanţă deosebită pentru viaţa culturală a oraşului şi a ţării. În 2024, noua Galerie de Artă Naţională a Muzeului Naţional Brukenthal va aduce o seamă de lucrări cuprinse în perioada secolelor XV-XX.