Se împlinesc 66 ani de când România s-a alăturat UNESCO

Distribuie

Se împlinesc 66 ani de când România s-a alăturat ca membru Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), în anul 1956. Fondată după două războaie mondiale desfășurate în mai puțin de 30 ani, UNESCO a apărut din nevoia de a susține pacea mondială. Înțelegerea și solidaritatea între populații și culturi au fost considerate la fel de importante ca securitatea economică și politică, de aceea misiunea UNESCO este să consolideze cooperarea internațională prin intermediul educației, științei și culturii.

Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural a fost semnată de toate statele membre în 1972, iar de către România abia prin decretul din 1990. Statele membre se angajează să protejeze patrimoniul cultural și natural aflat în interiorul sau exteriorul granițelor. Cu această ocazie a fost constituită Lista Patrimoniului Mondial, care conține astăzi 814 obiective culturale, 203 naturale și 35 mixte. România este prezentă pe Listă începând cu 1991, când Delta Dunării a fost înscrisă ca sit natural. Au urmat satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993), bisericile din Moldova (1993, 2010), Mănăstirea Hurezi (1993), cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999), centrul Istoric Sighișoara (1999), bisericile de lemn din Maramureș (1999), pădurile seculare și virgine de fag din Carpați (2017), iar de anul trecut, peisajului cultural minier Roșia Montană.

Lista Patrimoniului Mondial – UNESCO

Pentru a putea propune situri pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, statele semnatare trebuie să pregătească o listă indicativă cu situri de valoare universală excepțională aflate pe teritoriul lor. Conform HG 427/2019, Institutul Național al Patrimoniului monitorizează activitățile de protejare, restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentelor înscrise în Lista patrimoniului mondial al UNESCO și elaborează dosarele pentru monumentele istorice pe care România ar urma să le propună pentru a fi incluse.

Citește și ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor, cea mai importantă resursă pentru cercetători

Lista indicativă a României se regăsește AICI

Despre cetățile dacice Munții Orăștiei: https://cimec.ro/…/cetatile-dacice-din-muntii-orastiei/

Prelegerea din cadrul seriei Arheologia pentru Toți despre cetățile dacice Munții Orăștiei:

Peisajul cultural minier Roșia Montana: https://rosiamontana.world/

Conform convenției culturale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, adoptată la Paris în 2003, România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității cu 7 elemente: https://cimec.ro/etnografie2/patrimoniu-cultural-imaterial/