Sediul Academiei Române va fi reabilitat şi extins

Sediul Academiei Române va fi reabilitat, consolidat şi extins printr-o investiţie în valoare totală de aproximativ 125 de milioane de lei, contractul urmând să fie semnat miercuri de Academia Română şi Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, proiectul de reabilitare, consolidare, modernizare, extindere şi dotare a sediului istoric al Academiei Române şi construire a unui nou corp de aulă a fost inclus în anul 2020 în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor”, şi aprobat de Guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021. În luna februarie a anului 2022 Compania Naţională de Investiţii a lansat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea lucrărilor.

Investiţia va conduce la realizarea a trei componente.

Un prim obiectiv îl constituie transformarea în muzeu a sediului istoric al Academiei Române, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi înscris în anul 2015 în categoria Monumentelor Istorice de către Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului.

Citește și Academia Română anunță că susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare

O a doua componentă este construirea unei noi Aule a Academiei Române, cu o suprafaţă de 8.500 mp, care va găzdui cele 14 secţii ale Academiei, sediul administrativ, săli de întruniri şi spaţii de protocol.

Cea de-a treia direcţie este reprezentată de reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii „Moxa”, ca parte a sediului administrativ.

La finalizarea proiectului, cele trei imobile care vor alcătui sediul Academiei Române vor avea o suprafaţă construită totală de 14.600 de mp. Durata estimată de realizare a proiectului este de 36 de luni, din care 6 luni sunt destinate etapei de proiectare.

Academia Română participă în acest proiect cu o contribuţie de 833.000 de lei.

Contractul va fi semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi preşedinta Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătrăşcoiu, în prezenţa ministrului Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila-Zoltan Cseke.