Selecţia proiectelor pentru reprezentarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România organizează, în perioada următoare, concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România, anul viitor, la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

Este un concurs public de creaţie, deschis participării autorilor individuali sau reuniţi în grupuri, ori persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizaţii neguvernamentale), arată reprezentanţii Ministerului Culturii într-un comunicat de presă transmis marţi.

Pentru etapa I, termenul limită de depunere a documentaţiilor este 14 noiembrie, iar pentru etapa a II-a – 9 ianuarie 2023. Proiectul câştigător, după soluţionarea contestaţiilor, va fi anunţat pe 16 ianuarie 2023.

Ediţia din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 20 mai – 26 noiembrie 2023.

Tema celei de-a 18-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de către curatorul acestei ediţii, Lesley Lokko, este „Laboratorul viitorului”, care se referă la tehnologii, metropole, minorităţi, diversitate, rasă, antropologie.

Citește și Şaisprezece case din Mureș, în ruta satelor cu arhitectură tradiţională finanţată prin PNRR

Pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conţină documentaţia obligatorie prevăzută în regulamentul de organizare a concursului, afişat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), Institutului Cultural Român (www.icr.ro) şi Uniunii Arhitecţilor din România (www.uniuneaarhitectilor.ro).

Trebuie să dezvolte un concept curatorial, expoziţional şi de promovare care să corespundă viziunii artistice formulate de curatorul ediţiei din anul 2023, precizează Ministerul Culturii.

Vor fi constituite o comisie de selecţie şi o comisie de soluţionare a contestaţiilor, aprobate prin ordin al ministrului Culturii.