Serbinov Nicolai, basarabean condamnat pentru că „lăuda viața din România burgheză”

Serbinov Nicolai Ivanovici, născut în 1904, raionul Congaz (ținutul Cahul), a fost condamnat la 10 ani de detenție, prin sentința Judecătoriei Supreme a RSS Moldovenești din 14 decembrie 1946, pentru „agitație antisovietică, clevetirea realității sovietice, lăuda viața din România burgheză.”

Sentința mai prevede și o serie de interdicții, dar cu confiscarea averii. Conform deciziei judecătorești, infracțiunea săvârșită de  Serbinov Nicolai Ivanovici „a fost confirmată în cadrul anchetei prealabile, precum şi a celei judiciare, prin depozițiile martorilor: Goțănoaga I. G., Dimitiev F. P.”

Judecătorul apreciază în sentință că „Serbinov a fost condamnat corect.”

Apelul procurorului A. Kazanir

Având în vedere că Serbinov Nicolai Ivanovici a fost participant al Marelui Război pentru Apărarea Patriei a avut grad militar, a fost decorat cu trei medalii: „Pentru vitejie”, „Pentru victorie asupra Germaniei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945”, „Pentru eliberarea oraşului Praga”, de două ori a fost rănit şi „are două mulțumiri, conform ordinelor Comandantului Suprem nr. 349 din 27.04.1944 şi nr.368 din 9 mai 1945 Mareșalului Uniunii Sovietice tov. Stalin”, solicită următoarele: Sentința Judecătoriei Supreme a RSS Moldovenești din 14 decembrie 1946 referitor la SERBINOV NICOLAI IVANOVICI de modificat, pedeapsa de micșorat până la 8 ani de LCM şi în legătură cu ispășirea pedepsei, a-l pune în libertate. În rest sentința nu se modifică.”

Cazuri similare cu al lui Serbinov au fost numeroase după 1950 în Republica Moldova, mulți dintre cei judecați pentru fapte similare aflându-și sfârșitul în detenție. Ca și în România.

Arhiva Națională a Republicii Moldova, Fondul 3085, inv. 1, d. 129, f. 44