Serghei Sokolov, redactor-şef al publicaţiei Novaia Gazeta, a fost arestat la Moscova

Serghei Sokolov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, o publicaţie critică la adresa Kremlinului, care deja nu mai funcţiona în ţară, a fost arestat miercuri dimineaţă la Moscova, chiar în timp ce Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut de ziarul rus independent, care a explicat pe site-ul său că agenţi ai Centrului rus pentru combaterea Extremismului (Centrul E) l-au ridicat în cursul dimineţii pe jurnalist, acuzat că a „discreditat” armata rusă într-un articol publicat online. Acuzaţia este pasibilă de o amendă de până la 50.000 de ruble.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a reacţionat pe X, declarându-se „indignată de această arestare, care este o nouă dovadă a violenţei cenzurii în Rusia”.

Infracţiunea de „discreditare” a armatei este pedepsită în Rusia cu amenzi de până la 100.000 de ruble (1.700 de euro) pentru o persoană fizică obişnuită şi de până la un milion de ruble (17.000 de euro) pentru o persoană juridică.

Potrivit ONG-ului „Setevie Svobodi”, care oferă asistenţă juridică victimelor represiunii politice în Rusia, instanţele ruseşti au dispus deja mii de amenzi în baza acestei acuzaţii, care pedepseşte şi cea mai mică critică a ofensivei din Ucraina care se face în spaţiul public sau pe reţelele sociale.

Citește și Jurnalistul Reuters Issam Abdallah a fost ucis în Liban într-un atac „țintit”

Arestarea lui Serghei Sokolov ar fi avut loc chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi a altor invitaţi. Acest discurs anual în faţa Adunării Federale a fost o ocazie pentru şeful Kremlinului de a-şi arăta încrederea în situaţia militară şi în economia ţării şi de a-şi reînnoi ameninţările cu războiul nuclear împotriva Occidentului.

Ultimul bastion al presei independente din Rusia, Novaia Gazeta, fondată în 1993 şi renumită pentru anchetele sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în special în Cecenia, a fost nevoită să îşi suspende ediţiile online şi tipărite în martie 2022, iar jurnaliştii săi, între timp aflaţi în exil la Riga, în Letonia, au decis să înfiinţeze o nouă ediţie numită Novaya Gazeta Europe, cu scopul de a ocoli cenzura şi ameninţările regimului rus.

Serghei Sokolov este redactor-şef din septembrie 2023, în urma demisiei predecesorului său, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a fost catalogat drept „agent străin” de către autorităţile ruse.