„SHAME – European Stories” – Un manifest al copiilor care au fost abuzați

Distribuie

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță lansarea expoziției „SHAME – European Stories”, care va avea loc pe 15 februarie, de la ora 13:00, în stația de metrou Piața Unirii 1. IICCMER s-a alăturat acestei expoziții pentru a susține cauza copiilor care au trăit în Căminele-spital din perioada regimului comunist din România. În cele 4 din 26 Cămine-spital investigate de IICCMER, se estimează că și-au pierdut viața din cauza tratamentelor inumane peste 15.000 de copii.

Expoziția itinerantă a debutat anul trecut, în cadrul Bienalei de la Veneția, și a fost expusă în octombrie 2022 în clădirea Consiliului Europei din Strasbourg. În București, ,,SHAME – European Stories’’ se va deschide în prezența invitaților: ambasadori, oameni politici, reprezentanți ai ONG-urilor, jurnaliști, influenceri și victime ale regimului comunist din România. Ne dorim ca fiecare dintre acești invitați să își asume simbolic, printr-o semnătură a uneia dintre exponatele proiectului, că va duce mai departe aceste povești și că pentru România oprirea abuzului copiilor este un subiect care contează.

Expoziția „SHAME – European Stories” adună împreună 60 de portrete și poveștile celor care au supraviețuit abuzurilor trăite în copilărie. Din România până în Franța, din nordul îndepărtat al Scandinaviei până în Italia, trecând prin Spania, Elveția, Belgia, Austria și multe alte țări. Realități diferite, alte abuzuri, alți autori, dar mereu aceleași victime: copiii. Copii care au trăit în Căminele-spital din perioada regimului comunist, adopții forțate, abuzuri sexuale, copii îndepărtați cu forța de familii, victime ale traficului de persoane, copii supuși experimentelor sociale și copii abuzați în cadrul familiei – expoziția încearcă să contureze un fenomen care iese din umbra trecutului pentru a preveni ca aceste crime să cadă în uitare fără a se face dreptate.

Citește și Parteneriat între Muzeul Vrancei şi IICCMER

,,Acum, la aproape 33 de ani de la Revoluția Română și de la momentul în care supraviețuitorii Căminelor-spital au fost eliberați din tenebroasele ziduri ale morții, avem datoria morală, chiar și tardiv, să le recunoaștem statutul de victimă a regimului comunist și să le oferim sprijin în vindecarea traumelor trăite. Să răspundem răului cu bine, să facem poveștile lor cunoscute, să ne unim eforturile pentru repararea trecutului injust’’ – a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru – Președinte  executiv IICCMER.

Evenimentul va cuprinde un performance inedit realizat de 10 copii din trupa Young Beats – cel mai tânăr ansamblu de percuție din România, aflat sub coordonarea renumitului muzician Zoli Toth. Ansamblul va susține un moment artistic care va atrage atenția asupra acestui fenomen. 10 copii din România vor vorbi prin intermediul muzicii  în numele tuturor copiilor care nu și-au putut striga durerile, suferințele și abuzurile.