Shehan Karunatilaka a câştigat premiul Booker pentru romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”

Distribuie

Romanul „The Seven Moons of Maali Almeida”, scris de autorul din Sri Lanka Shehan Karunatilaka, a câştigat premiul Booker pentru ficţiune. Juriul a lăudat „ambiţia şi îndrăzneala comică a tehnicilor sale narative”, scrie The Guardian.

Al doilea roman al lui Karunatilaka, „Cele şapte luni ale lui Maali Almeida” vine la mai bine de un deceniu după debutul său cu „Chinaman”, care a fost publicat în 2011. Romanul câştigător al premiului Booker spune povestea fotografului Maali Almeida, care în 1990 se trezeşte mort în ceea ce pare a fi un birou de vize celest. Fără nicio idee cine l-a ucis, Maali are şapte luni pentru a contacta oamenii pe care îi iubeşte cel mai mult şi a-i conduce către fotografiile cu atrocităţile din războiul civil care vor zgudui Sri Lanka.

Neil MacGregor, preşedintele juriului de anul acesta, a descris scrierea lui Karunatilaka „o carte care duce cititorul într-o călătorie de tip rollercoaster prin viaţă şi moarte, până la ceea ce autorul descrie ca fiind inima întunecată a lumii”.

Citește și „Falcon Lake” a câştigat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, la Bucharest International Film Festival

Trofeul i-a fost înmânat lui Karunatilaka de Camilla, Regina Consoartă, într-unul dintre primele ei angajamente publice oficiale de când şi-a asumat noul rol, în cadrul unei ceremonii găzduite de comediantul Sophie Duker la Roundhouse din Londra. Câştigătorul de anul trecut, Damon Galgut, i-a oferit lui Karunatilaka premiul său în valoare de 50.000 de lire sterline.

Karunatilaka s-a născut în Galle, Sri Lanka, în 1975, şi a crescut în Colombo. „Chinaman” a câştigat premiul Commonwealth, DSL şi premiul Gratiaen şi a fost selectat pentru Big Jubilee Read de BBC şi The Reading Agency. Autorul a scris, de asemenea, cântece rock şi scenarii.

Pe lista scurtă s-au mai aflat volumele „Glory” de NoViolet Bulawayo, „The Trees” de Percival Everett, „Treacle Walker” de Alan Garner, „Small Things Like These” de Claire Keegan şi „Oh William!” de Elizabeth Strout.