Silviu Guga

Silviu Guga la 81 de ani: profesorul care a modelat generații

Silviu Guga s-a născut la 17 ianuarie 1944 în satul Bățălar, comuna Bretea Română, județul Hunedoara, într-o familie cu doi copii. Tatăl său, Silviu Guga, era preot, iar mama sa, Victoria Guga, învățătoare. A urmat cursurile școlii primare în satul natal, apoi a absolvit Liceul „Decebal” din Deva și Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara.

Debutul literar al lui Silviu Guga a avut loc în 1962, când a publicat în revista „Tribuna” din Cluj. Ulterior, a colaborat cu recenzii în revista „Orizont” și a publicat proză în „Amfiteatru”, încurajat de Fănuș Neagu și Ion Băieșu. Editorial, a debutat în volumul colectiv „Efigii” (1968), alături de Șerban Foarță, Lucian Alexiu și Andrei Ujică. A colaborat cu numeroase reviste literare, precum „Amfiteatru”, „Contemporanul”, „Echinox”, „Familia”, „Luceafărul”, „România literară” și „Transilvania”.

În plan profesional, Silviu Guga a desfășurat o activitate didactică la diverse școli din Călan, Cisnădie și Sibiu, fiind o perioadă și lector asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Între 1990 și 2002, a fost membru al Comisiei Naționale de Limba și Literatura Română.

La Călan, a coordonat cenaclul literar „Radu Stanca”, înființat în 20 decembrie 1974, care a funcționat cu intermitențe timp de zece ani. Printre membrii de onoare ai cenaclului s-au numărat Ștefan Augustin Doinaș, Horia Stanca, Anghel Dumbrăveanu și Radu Ciobanu. În 1978, cenaclul a publicat antologia „Sub arcuri de lumini”, îngrijită de Ion Marinescu și Silviu Guga.

Printre volumele publicate de Silviu Guga se numără „Băiatul din două lumi” (2007), „Guvernat de memorii” (2013) și „Incredibile iubiri” (2024). De asemenea, este prezent în antologii precum „Piața aurarilor. Poeți sibieni” și „Eternități de o clipă – prozatori sibieni”.

Astăzi, Silviu Guga locuiește în Sibiu și continuă să fie activ în domeniul literar.

Citește și Istoria cenaclului „Radu Stanca” din Călan