Sistemul de salarizare în educație trebuie regândit, spune Natalia Intotero (PSD)

În cadrul unei dezbateri pe marginea Legii Educației, organizată la Bistrița, joi, Natalia Intotero (PSD), Președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, a afirmat că 60% dintre cadrele didactice titulare au vârsta de 48 de ani sau peste și că profesorii pensionari care sunt solicitați să suplinească catedrele deficitare nu sunt pregătiți să facă față evoluțiilor tehnologice.

Deputatul PSD consideră că, din aceste motive, ar trebui regândit sistemul de salarizare în domeniul educaţiei, astfel încât acesta să atragă tinerii şi profesioniştii spre o carieră didactică.

„În momentul de faţă, 60% dintre cadrele didactice titulare în învăţământ au vârsta de la 48 de ani spre pensionare. În ultimii doi ani, peste tot în ţară a fost deficit la matematică, fizică, chimie, materii pe care le întâlnim la foarte multe examene şi, prin bunăvoinţa cadrelor didactice pensionare, s-a încercat acoperirea acestor catedre. Persoane, să ştiţi, şi de 80 de ani au venit să dea o mână de ajutor, dar, din păcate, aceste persoane sunt foarte drăguţe, dar nu mai sunt la punct cu tot ceea ce înseamnă evoluţia aceasta tehnologică. Şi atunci trebuie regândit sistemul de salarizare, atragerea profesioniştilor şi inclusiv a lăsa posibilitatea primarilor să vină cu soluţii – aici poate modificăm şi Codul administrativ, dacă este cazul”, a spus Intotero.

Dezbaterea a fost organizată de parlamentarii PSD de Bistriţa-Năsăud şi membri ai Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor şi la ea au participat secretarii de stat din Ministerul Educaţiei Florian Lixandru şi Antoneta Bolchiş, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Cristian Nicula, preşedinţii filialelor judeţene ale sindicatelor din învăţământ, inspectori şcolari, directori de unităţi de învăţământ, primari şi cadre didactice.

Citește și Centre de învăţământ medical unice în România, la UMFST Târgu Mureş

De asemenea, la dezbatere au fost prezente şi delegaţii din celelalte judeţe ale Regiunii de Nord-Vest, printre care s-a numărat şi deputatul PSD de Bihor Ioan Mang.

Printre problemele luate în discuţie s-au numărat salarizarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar, nedecontarea transportului pentru inspectorii şcolari şi personalul nedidactic, admiterea la liceu şi organizarea examenului de bacalaureat, finanţarea unităţilor de învăţământ, soarta liceelor pedagogice şi a palatelor copiilor, necesitatea unui număr mai mare de profesori de sprijin pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale.

Propunerile au fost preluate de către deputaţii PSD şi urmează să fie centralizate, pentru a fi depuse eventuale amendamente atunci când legea învăţământului preuniversitar va fi discutată în Parlament.