Slujbă de pomenire a lui Eminescu în biserica familiei Eminovici de la Ipoteşti

O slujbă de pomenire a lui Eminescu a avut loc, miercuri, în bisericuţa familiei Eminovici din incinta Memorialului Ipoteşti – Centrul de Studii ”Mihai Eminescu”, cu prilejul împlinirii a 133 de ani de la moartea poetului.

Te Deum-ul a fost oficiat de preotul paroh Valentin Tincu, cel care l-a omagiat, la finalul slujbei, pe cel mai mare poet român, despre care a spus că este „formatorul limbii române moderne”.

„La 133 de ani de la moartea sa, suntem împreună aici şi săvârşim slujba de pomenire a lui Mihai Eminescu, împreună cu familia sa. (…) Fiind dintr-o familie foarte credincioasă, Mihai Eminescu a slujit poporului român, a slujit limbii române, fiind, de fapt, formator al limbii române moderne, ceea ce ne dă nouă curaj să slujim, să slujim lui Dumnezeu în primul rând, să slujim poporului român şi să veghem la toate valorile pe care Mihai Eminescu le-a format şi le-a promovat, pentru apărarea ţării acesteia, a limbii române, a valorilor neamului acestuia”, a afirmat preotul de la Ipoteşti, citat de Agerpres.

Citește și Colecția digitală Eminescu

La slujbă au asistat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, subprefectul Elena-Paula Cojocariu-Berenţan, directorul Direcţiei pentru Cultură, Dănuţ Huţu, dar şi numeroşi oameni de cultură.

Te Deum-ul a fost urmat de o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu din curtea Memorialului Ipoteşti.