Sonda europeană Juice îşi începe călătoria de aproape opt ani către Jupiter în 2023

Anul 2023, la fel ca 2022, va fi important pentru explorarea spaţială. Unul dintre evenimentele notabile este lansarea misiunii europene Juice, care va studia Jupiter şi cele trei mari luni îngheţate ale acestei planete, Ganymede, Callisto şi Europa, ce ar putea ascunde oceane sub suprafaţa lor, relatează EFE.

Echipată cu zece instrumente şi condusă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), sonda Juice îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină mai multe informaţii despre modul în care s-au format planetele gigantice gazoase şi lunile acestora, dar şi despre capacitatea lor de a susţine viaţa.

Fereastra de lansare este programată pentru aprilie, sonda urmând să ajungă la Jupiter în iulie 2031.

Tema generală a misiunii Juice este descoperirea unor lumi potenţial locuibile în jurul planetelor gigantice gazoase. Despre o singură planetă se ştie că a experimentat apariţia vieţii, Pământul. „Originea vieţii este exclusivă pentru planeta noastră sau ar putea să apară şi în alte părţi ale Sistemului Solar sau dincolo de acesta?”, se întreabă ESA pe site-ul său.

Juice, al cărui contractor principal este Airbus, va explora zonele locuibile – regiuni în care o planetă asemănătoare Pământului ar fi putut susţine apă lichidă, dacă aceasta a existat – caracterizate prin oceane, calote glaciare, compoziţia, suprafaţa, mediul şi activitatea lunilor Ganymede, Europa şi Callisto.

În plus, va efectua o analiză mai amplă a sistemului planetei Jupiter, determinând caracteristicile atmosferei sale turbulente, mediul magnetic, sistemul inelar şi alţi sateliţi, printre care se numără Io.

Citește și Oamenii de ştiinţă susțin că Enceladus, luna lui Saturn, ar putea fi locuibilă

Misiunea este condusă de ESA, în colaborare cu agenţia spaţială americană NASA, care a pus la dispoziţie unul dintre instrumente (UVS) şi hardware pentru alte instrumente. Agenţia spaţială japoneză JAXA participă, de asemenea, cu hardware pentru diferite instrumente.

Lansarea va avea loc de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, cu o rachetă Ariane 5.

Sonda Juice, echipată cu zece panouri solare, va călători aproximativ opt ani până va ajunge la Jupiter.

Pentru a-şi îndeplini obiectivele ştiinţifice pe parcursul celor aproape patru ani cât vor dura cercetările, misiunea este dotată cu o serie de instrumente teledetecţie.

Sonda spaţială va zbura peste luna Callisto, corpul ceresc cu cel mai mare număr de cratere din sistemul solar, conform Alter Technology, care participă la misiune. De asemenea, va survola de două ori Europa pentru a realiza primele măsurători ale grosimii crustei sale de gheaţă.

Juice va intra în cele din urmă pe orbita lui Ganymede, unde va studia suprafaţa îngheţată a acestei luni şi structura sa internă, inclusiv întinderea de apă de sub stratul de gheaţă.