Soprana Anna Netrebko, susținătoare a lui Putin: „Sunt împotriva acestui război”

Soprana Anna Netrebko, cunoscută drept o susţinătoare a lui Vladimir Putin, a vorbit pe Facebook despre războiul din Ucraina şi a spus clar că este împotriva acestuia, informează News.ro.

Anna Netrebko a scris că situaţia este foarte serioasă pentru a nu comenta fără reflecţie şi în grabă. „Sunt împotriva acestui război. Sunt rusoaică şi îmi iubesc ţara, dar am mulţi prieteni în Ucraina şi durerea şi suferinţa îmi frâng inima în acest moment. Vreau ca războiul să se termine şi oamenii să poată trăi în pace. Asta sper şi pentru asta mă rog”, a clarificat soprana. 

Artista a adăugat că nu este corect să forţezi artiştii sau alte persoane publice să ia o poziţie politică publică sau să-şi denunţe patria. Oricine trebuie să fie liber să decidă. Ca mulţi dintre colegii ei, ea nu este o persoană care face politică. „Nu sunt un expert în politică. Sunt artist şi scopul meu este să unesc oamenii acolo unde politica dezbină”. 

Sectorul cultural este o victimă colaterală a invaziei ruse în Ucraina, mai multe instituţii prestigioase luând măsuri contra prezenţei în programul lor a artiştilor ruşi. 

Joi, după invazia rusă în Ucraina, Scala din Milano i-a cerut dirijorului rus Valeri Gherghiev, un apropiat al lui Putin, să-şi clarifice poziţia faţă de conflictul din Ucraina. El a fost înlocuit din mai multe spectacole ale teatrului milanez. De asemenea, Carnegie Hall a anunţat că Gherghiev nu va mai susţine concerte aici. Artistul a fost eliminat din programul de vineri al Festivalului „Dvorakova Praha” şi nu va mai dirija Filarmonica din Munchen în septembrie. De asemenea, Rusia nu va mai participa la Eurovision anul acesta. 

Citește și Orchestra Filarmonicii din Zagreb a scos din program lucrări de Ceaikovski, în semn de solidaritate cu Ucraina