Rolland (Kabat) Julieta – Maria a urmat clasele I – IV în cadrul scolii primare din orașul Călan, județul Hunedoara, în perioada 1959 – 1963, visând şi sperând să fie înscrisă din clasa a V-a la o scoală de balet, ceea ce s-a și întâmplat. Începând cu anul 1963, în urma unei preselecții organizate la Hunedoara, este înscrisă în clasa a V-a la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. După opt ani de studiu intens, în regim de internat, îşi încheie studiile liceale cu succes, angajându-se în acelaşi an (1971) în Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, unde îşi va desfășura activitatea până în anul 1995.
Pe parcursul carierei interpretează roluri solistice („jocul de cărţi”), semisolistice („Lacul lebedelr”, „Don Quijote”, „Spărgatorul de nuci” etc) şi în ansamblu, în spectacle susţinute prin ţară, dar şi în turnee din străinătate (Italia, Germania, Austria, Olanda, Elveţia, S.U.A – New-York).
În perioada 1979 – 1986 activează ca profesor de coregrafie în cadrul Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, insuflându-le elevilor ei dăruirea şi pasiunea pentru arta dansului. În cei şapte ani de profesorat are fericirea de a lucra cu elevi talentaţi, unii dintre ei remarcându-se ulterior în cariere solistice, atât în ţară, cât şi în străinătate (Balog Adriana, Simona Noja, Anca Opriş etc).
Din anul 1997, Rolland (Kabat) Julieta – Maria s-a stabilit în Franţa, locuind actualmente în oraşul Plonéis, situat în Nord-Vestul Franţei, în regiunea Bretagne, pe ţărmul Oceanului Atlantic.
Soprana Rodica Toma
Tot în orașul Călan, unde a copilărit, își are originea soprana Rodica Toma, născută la 4 septembrie 1947. Absolventă a liceului de muzică din Cluj și a Conservatorului de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca (1971), specialitatea Solist liric de operă. Din 1971 până în 1999 a fost solistă la Opera Română din Cluj-Napoca și colaboratoare a Operei Române din Iași, Operei Naționale București, Teatrului de Operă și Operetă Craiova, Teatrului de Operă Constanța, Opera Română din Timișoara.
Citește și Festivalul „Opera Nights” revine la Castelul Corvinilor
De-a lungul carierei sale a primit mai multe premii pentru activitatea sa, printre care: Mențiune la Festivalul Internațional „George Enescu”, București, 1970; Medalia de argint la Concursul Internațional „Maria”Canals” Barcelona – Spania, ediția 1971; Laureată a Festivalului de la Viena – Austria, 1972.
Repertoriu
- „Contesa” – Nunta lui Figaro, de W. A. Mozart, cu turneu la Stara – Zagora și Ruse – Bulgaria, în 1971.
- „Donna Anna” – Don Giovanni, de W. A. Mozart, cu turneu în mai multe orașe din Germania, printre care Berlin și în Austria, în 1990.
- „Masenka” – Mireasa vândută, B. Smetana.
- „Amelia” – Bal Mascat, de G. Verdi.
- „Aida” – Aida, de G. Verdi.
- „Leonora” – Trubadurul, de G. Verdi, cu turnee în Italia, în 1973, în orașele Montecatini, Siena, Livorno și în 1997 la Figline Valdarno și Piombino.
- „Abigaille” – Nabucco, de G. Verdi. Turnee: 1990 – Iugoslavia (Belgrad și Novi Sad); 1990 – Ungaria (Debrecen și Szeged); 1993 și 1994 – Anglia (Rochester); 1994 – Anglia (Oxford, Edinburgh, Canterbury, Sunderland, Bristol); 1993 – Elveția (Locarno); 1994 – Italia (Gozzano, Roma, Imola, Riccione, Montecatini); 1997 – Italia (Torino, Biella, Cesano-Boscone)
- „Elvira” – Ernani, de G. Verdi.
- „Elisabeta” – Don Carlos, de G. Verdi.
- „Minnie” – Fata din Vest, de G. Puccini, cu turneu în Ucraina, la Kiev, în 1997.
- „Musetta” – Boema, de G. Puccini.
- „Floria Tosca”- Tosca, de G. Puccini.
- „Turandot” – Turandot, de G. Puccini. Turnee: 1996 – Italia (Florența și Livorno); 1996, 1997, 1998 – Bulgaria (Sofia); 1997, 1998 – Elveția (Zürich, Schaffhausen, Winterthur).
- „Nedda” – Paiate, de R. Leoncavallo.
- „Aridana” – Ariadne auf Naxos, de R. Strauss.
- „Frasquita” – Carmen, de G. Bizet„Senta” – Olandezul zburător, de R. Wagner.
- „Saffi” – Voievodul țiganilor, de J. Strauss.
- „Prințesa” – Vânzătorul de păsări, de K. Zeller.„Hanna” – Văduva veselă, de Fr. Lehar.„Rosalinda” – Liliacul, de J. Strauss.
Concerte: 1974 – Italia (Pisa, Pistoia, Livorno, Caccina, Carrara).1997 – Grecia (Salonic) unde, în cadrul Festivalului de Cultură Europeană a susținut un recital pentru comemorarea a 20 de ani de la moartea Mariei Callas.
Solista a interpretat cu aceeași dăruire și pasiune și repertoriul românesc, refuzat de alte soliste consacrate, repertoriul fiind greu de interpretat tehnic și cu mai puțin succes la public ca: „Doamna Ruxandr„”, din Alexandru Lăpușneanu; „Maria”, din „Dreptul la viață” de Tudor Jarda; „Ileanu”, din „Stejaul din Borzesti” de Teodr Bratu ș.a.
Din 1999 până în 2009, Rodica Toma a fost colaboratoare permanentă a Operei din Sofia, Bulgaria.