Sorin Roșca Stănescu: „M-am autopropus pentru a colabora cu Securitatea prin 1973”

Sorin Roșca Stănescu a recunoscut că a colaborat din 1973 (de la vârsta de 24 de ani) cu Securitatea, sub numele conspirative „Deleanu” și „H15”, dar a afirmat că a făcut acest lucru în scop antiterorist, dând informații doar Brigăzii Antiteroriste a Securității.

„M-am autopropus pentru a colabora cu Securitatea prin 1973. La sfârșitul facultății m-am împrietenit cu un tânăr care era unul din liderii organizației palestiniene din România. De la acesta am aflat că urma să pună la cale într-o altă țară un atentat terorist. Mi s-a părut ceva grav și m-am dus la redactorul șef al revistei Viața Studențească.

El m-a pus în contact cu un ofițer care răspundea de presa de la Casa Scânteii. M-am întâlnit cu acela și i-am relatat despre ce era vorba. M-a rugat dacă nu vreau să-i povestesc același lucru unui coleg de la brigada antiteroristă. M-am întâlnit cu ofițerul de la brigada antiteroristă și așa mi s-a propus să colaborez și pe viitor.

Am acceptat și am semnat un angajament având două nume conspirative. Am avut succesiv numele de cod H15 și Deleanu. Am primit și bani, dar ca decont pentru deplasările făcute”, și-a descris Sorin Roșca Stănescu începuturile colaborării sale cu Securitatea.

Citește și Gheorghe Turda, generalul artist care și-a turnat mătușa la Securitate

Controverse

În noiembrie 2009, au apărut în presă o serie de înregistrări audio ale unor discuții ce au avut loc între Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac și Cătălin Macovei (șeful Agenției Naționale de Integritate). Din aceste înregistrări reiese că Sorin Roșca Stănescu l-ar șantaja pe șeful ANI.

După privatizarea rafinăriei Petromidia, achiziționată de politicianul liberal Dinu Patriciu, Sorin Rpșca Stănescu a primit de la acesta și a utilizat informații privilegiate în legătură cu tranzacționarea de acțiuni Rompetrol.

Urmărit penal pentru aceste fapte, la 7 octombrie 2014 a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru utilizare a informației privilegiate și pentru aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat. A fost eliberat condiționat după ce a executat aproape nouă luni din pedeapsă.

Sorin Roșca Stănescu (n. 8 septembrie 1949, Brașov) este un jurnalist român, fost director al cotidianului Ziua. Sorin Roșca Stănescu a fost de asemenea senator în legislatura 2012-2016, ales în circumscripția Dâmbovița pe listele PNL.