O nouă reprezentaţie a legendei Meşterului Manole, un recital care pune în cheie contemporană cunoscuta baladă, într-o interpretare susţinută de interpreta Viorica Vatamanu, în regia lui Gavriil Pinte, este programată, duminică, de la ora 17,00, în Galeria de Artă Veche a Muzeului Naţional de Artă al României.
Este un spectacol sinestezic, care prin intermediului muzicii, poeziei, dar şi printr-o serie de efecte sonore, realizate cu instrumente speciale, comunică emoţia care însoţeşte legenda mănăstirii de la Curtea de Argeş şi sfârşitul tragic al celor care au construit-o, precizează MNAR într-un comunicat.
Spectacolul a fost gândit ca un element complementar expoziţiei „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab”, care poate fi vizitată la Galeria de Artă Veche Românească, dedicată artei din epoca domnitorului şi care marchează 500 de ani de la moartea acestuia, propunând o lectură insolită a operei sale culturale.
Scenografia sălii sugerează un spaţiu inventat de meşterii lui Neagoe Basarab şi replicat în marile ctitorii voievodale din spaţiul românesc, zona centrală, animată de imagini ale tezaurelor culturale datorate domnitorului muntean, aflate în colecţii din întreaga lume, reprezentând totodată şi scena pe care se derulează această reprezentaţie inedită a legendei Meşterului Manole.
Citește și Glasul copilăriei, spectacol în premieră la Teatrul Ion Creangă
Accesul la eveniment se va face în baza biletului de intrare la Galeria Naţională, cu respectarea normelor legale de protecţie împotriva virusului SARS-COV-2 aflate în vigoare.
Cadru didactic al Academiei de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Viorica Vatamanu a făcut parte din distribuţia a numeroase spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, a lucrat cu cei mai importanţi regizori români: Dan Piţa, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ştefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu etc.
A realizat numeroase spectacole – recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar şi spectacole – concert, alături de binecunoscutul percuţionist Alexandru Matei.
Regizor artistic în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune, din 1999 până în prezent, Gavriil Pinte are în portofoliu numeroase spectacole pentru care a semnat regia, jucate pe cele mai importante scene teatrale din România.