Spionii cibernetici britanici marchează cea de-a 80-a aniversare a computerului secret Colossus

Agenţia britanică de informaţii GCHQ (Government Communications Headquarters) a marcat joi cea de-a 80-a aniversare a lui Colossus, un computer conceput pentru spargerea codurilor care a ajutat la înfrângerea Germaniei lui Hitler, de o importanţă atât de mare încât a fost ţinut secret timp de mai multe decenii, transmite joi Reuters.

În 1944, Colossus, primul computer digital din lume, a decodat mesajele germane care le-au dat de înţeles forţelor aliate că planul lor elaborat timp de un an de a-l păcăli pe Hitler în privinţa locaţia invaziei a fost un succes, ceea ce a dat astfel undă verde „Zilei Z”.

În perioada premergătoare debarcărilor pe coasta franceză, un moment de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial, Colossus a jucat un rol esenţial, din culise, şi este descris de mulţi experţi drept elementul care a scurtat războiul.

Un cadru de doi metri înălţime cu întrerupătoare şi prize traversate de numeroase cabluri, Colossus a desfăşurat şi perforat benzi de hârtie, folosind 2.500 de valve pentru a procesa informaţiile mai rapid ca niciodată, reducând astfel timpul necesar pentru decodarea mesajelor de la săptămâni la ore.

Abia la începutul anilor 2000, însă, a fost dezvăluită existenţa lui Colossus, iar în prezent, la 80 de ani de la punerea lui în funcţionare, agenţia britanică de informaţii GCHQ a publicat o serie de imagini şi sunete inedite pentru a marca această aniversare.

Citește și LinkedIn susţine că firma de spionaj Black Cube a vizat activişti şi jurnalişti maghiari înainte de alegerile din 2022

„Inovaţia tehnologică a fost întotdeauna în centrul activităţii noastre aici, la GCHQ, iar Colossus este un exemplu perfect al modului în care personalul nostru ne menţine în fruntea noilor tehnologii – chiar şi atunci când nu putem vorbi despre asta”, a declarat directorul GCHQ, Anne Keast-Butler, într-un comunicat.

Colossus, care era încă folosit de agenţia de spionaj la începutul anilor 1960, a fost dezvoltat de Tommy Flowers. El a urmat maşinii de descifrare a codurilor „Bomba”, dispozitivul electromecanic al lui Alan Turing care a descifrat codul Enigma al marinei germane începând din 1940, o descoperire care a făcut subiectul filmului thriller „The Imitation Game” din 2014.

Noile imagini, publicate joi, includ o schiţă a lui Colossus şi o fotografie cu angajaţi ai Serviciului Naval Regal Feminin (WRNS) care îl operau. Secretul din jurul lui Colossus era atât de mare încât mulţi dintre ingineri şi membri ai personalului nu ştiau ce este de fapt, notează Reuters.

Primul Colossus a fost livrat la Bletchley Park, pe atunci sediul Şcolii guvernamentale ultrasecrete de coduri şi cifruri, la 18 ianuarie 1944. Până la sfârşitul războiului, erau în funcţiune zece astfel de aparate. Unitatea a fost redenumită în 1946 GCHQ, cu sediul la Cheltenham.