Spotify a eliminat zeci de mii de melodii create de AI

Un mare număr de cântece generate cu ajutorul AI-ului au fost scoase de pe Spotify, dar nu din cauza modului în care au fost create, ci pentru că erau folosiţi boţi pentru umflarea cifrelor de audienţă.

Spotify a anunţat că a eliminat din cadrul platformei sale de streaming mai multe zeci de mii de melodii, care nu erau create de un artist, ci generate artificial.

Melodiile aparţineau companiei de AI Boomy, iar plângerea a venit din partea Universal Music, care a susţinut că a detectat „activitate suspicioasă” în jurul melodiilor respective.

Spotify a verificat situaţia şi a ajuns la concluzia că datele de audienţă ale acestor melodii au fost umflate cu ajutorul boţilor. Cu alte cuvinte, numărul de audiţii era mai mare decât cel real.

Motivul manipulării datelor de audienţă este simplu – Spotify plăteşte deţinătorii drepturilor în funcţie de numărul de audiţii înregistrat de fiecare cântec în parte.

După progresele făcute în ultimii ani, inteligenţa artificială a devenit motiv de discordie şi în industria muzicală, existând deja un precedent care a speriat casele de producţie.

Luna trecută, pe platformele de streaming a apărut şi s-a viralizat rapid o melodie generată de AI, care avea vocile lui Drake şi The Weeknd. Tot la cererea Universal Music, care reprezintă ambii artişti, melodia a fost scoasă atât de pe Spotify, cât şi de pe Apple Music.

Citește și O piesă necunoscută de Lope de Vega descoperită cu ajutorul inteligenţei artificiale