SRI a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989

Serviciul Român de Informații a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989. Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 în Senat cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989.

Dosarul conţine treisprezece volume și a fost creat în urma corespondenței cu Comisia “Decembrie 1989” a Senatului României în 1991 și 1992. Documentele sunt distribuite în cadrul dosarului astfel:

 • volumul 1 – corespondență cu Comisia şi copii după documente elaborate de unitățile centrale din decembrie 1989;
 • volumul 2 – copii după documente elaborate de unități județene din decembrie 1989;
 • volumul 3 – copii după documente elaborate de unitățile județene din decembrie 1989;
 • volumul 4 – corespondență cu Procuratura României şi Comisia “Decembrie 1989”;
 • volumul 5 – corespondență cu Comisia „Decembrie 1989” privind comunicările către Televiziunea Română în ziua de 22 decembrie 1989 şi în zilele următoare transmise de unitățile fostului DSS;
 • volumul 6 – documente referitoare la casete video, audio şi material fotografic realizate de fostele unități DSS;
 • volumul 7 – documente referitoare la datele pe care le deținea fosta unitate speciala „R” (comunicații şi interceptări radio);
 • volumul 8 – documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS, care în perioada 15-22 decembrie 1989 au efectuat misiuni;
 • volumul 9 – situații numerice ale cadrelor din unitățile centrale şi teritoriale ale fostului DSS, situație privind cadrele militare din fostul DSS decedate sau rănite în timpul Revoluției, precum şi copii după documente întocmite în decembrie 1989;
 • volumul 10 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
 • volumul 11 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
 • volumul 12 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS;
 • volumul 13 – copii după documente întocmite de unitățile fostului DSS.

Citește și Îndepărtarea crucii comemorative de la Pitești adresată ,,eroilor’’ fostei Securități – poziția SRI

Declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, precizează SRI. 

„Înțelegerea prețului pe care unii oameni l-au plătit pentru aceste idealuri (ale Revoluției -n.n.) nu se poate realiza complet în absența unui concept-cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sângeroase din 1989”, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig. ”Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai sângeroase ale comunismului românesc. Adevărul nu are un început sau un final. Tot așa cum el nu aparține cuiva anume. Noi toți, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligația de a-l căuta continuu, cu toată energia”, susține Hellvig.

Acesta a anunțat că a desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989:

Citește și Asociaţii, istorici şi foşti miniştri solicită clasarea ca monument istoric a închisorii Pitești

”Sper că prin acest demers, orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci, este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor. Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice”

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.