Echipa de voluntari participanți la evenimentul organizat de Invictus Romania a ajuns marți după-masă la Călan, unde au fost întâmpinați de Cosmin Oprescu, președintele Federației Române de Taekwon-do ITF, alături de reprezentanți ai executivului local și cetățeni ai orașului.
Evenimentul se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei Române, sărbătoare militară și populară stipulată prin Decretul nr. 381 din 1959.
La această manifestare, marca Invictus România, pot participa alergători și cicliști (amatori sau profesioniști), civili și militari.
Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți, alergător și ciclist, să se afle în cursă, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație.
Având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944, traseele însumează peste 3500 de km.
În încercarea de a reconstitui, în mod fidel, trei dintre drumurile bătătorite odinioară de vitejii luptători, participanții vor poposi la fiecare monument edificat în memoria străbunilor eroi, care s-au jertfit pentru libertatea și independența patriei.
Citește și Eroii Călanului (1916-1949): Morți şi dispăruți
De la Petroșani, ștafeta a pornit spre Deva și a făcut un popas și la Călan, unde echipa de alergători „Invictus” a fost întâmpinată de președintele Federației Române de Taekwon-do ITF, Cosmin Oprescu, alături de consilieri locali și simpli cetățeni, la monumentul dedicat eroilor „Eterna aminire”.
„Am fost onorat că am fost invitat să-i întâmpin pe cei de la Invictus România în orașul Călan. Eu sunt și cetățean de onoare al orașului Călan și pentru mine a fost o onoare. Am reprezentat România, cu demnitate și cu bucurie, prin toate competițiile la care am participat, atât ca sportiv, cât și ca președinte al Federației Române de Taekwon-do ITF. Chiar anul acesta am luat locul întâi pe națiuni în Europa, după nouă ani de muncă
(…) Am făcut cât am putut de mult să ducem numele țării noastre cât de sus se poate. Trebuie să-i prețuim pe cei care s-au sacrificat și și-au dat viața pentru întregirea neamului nostru și să-i purtăm în rugăciunile noastre (…) pentru că libertatea și tot ceea ce avem astăzi li se datorează înaintașilor noștri care și-au dat viața pentru întregirea și apărarea țării. A fost un moment emoționant. Alergătorii sunt extraordinari. Îi felicit din suflet și mă bucur cel mai mult că au pus și orașul Călan pe harta Invictus. Anul viitor, dacă vor trece din nou prin Călan, cu siguranță voi fi și eu unul dintre alergători. Mulțumim Corina Popa pentru fotografii!”, a declarat Cosmin Oprescu, președintele Federației Române de Taekwon-do ITF.
Citește și Deportarea în URSS a etnicilor germani din Călan
Gelerie foto, realizată de Corina Popa
În 2011, dornic să aflu eroii orașului Călan, începeam, alături de președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Călan, Nikolaus Rudolf Pilly, demersul documentării și a confirmării martirilor decedați în cele două războaie, a deținuților politici și a deportaților în Transnistria și în U.R.S.S., originari din Călan.
Deși numărul celor decedați și dispăruți în cele două conflagrații mondiale, conform cifrelor oficiale, depășește 150, nu am putut afla, din păcate, numele tuturor, în multe fonduri arhivistice cercetate fiind consemnate mai mult cifre, nu și nume. Sunt ținute evidențe ale văduvelor și ale orfanilor de război.
Proiectul, în viziunea noastră, includea și comunitatea germană deportată în URSS sau rromii deportați Transnistria, în cele din urmă au rămas să fie menționate pe monument doar numele eroilor din cele două războaie.
Din UAT Călan au fost deportate în U.R.S.S. 164 de persoane (majoritatea etnici germani), dintre care 24 au decedat în timpul deportării, ca urmare a subnutriției, bolilor, accidentelor, gerului de iarnă.
În memoria lor, Nikolaus Rudolf Pilly a realizat o tablă comemorativă pe care a donat-o ulterior Bisericii Catolice din localitate. Tabla comemorativă a fost sfințită în ianuarie 1992. Tot de aici au fost deportate și mai multe familii de rromi, despre care nu s-a mai știut ulterior nimic.
Prima Conflagrație
Conform unui studiu recent publicat, bazat pe statistici din arhiva ASTRA (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, care are la bază cercetarea publicistului și istoricului Teodor Păcăţian, Jertfele românilor din Ardeal în războiul mondial, 1923, realizată prin colaborarea cu „domnii primari ai orașelor, prin câte un funcționar de absolută încredere, sau prin organele poliției de stat (…)”, în cele 13 localități din UAT Călan situația se prezenta în felul următor:
Batiz
Total mobilizați, arestați/internați, refugiați: 88 persoane. Soldați decorați: 6. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 1. Dispăruți: 4. Invalizi de război: 7. Răniţi, bolnavi: 2. Deplin sănătoşi: 74. Total morţi şi dispăruţi în război: 5. Văduve de război: 4. Orfani: 3.
Călanul Mic
Total mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 25 persoane. Soldați decorați: 9. Răniţi, bolnavi: 3. Deplin sănătoşi: 20. Dispăruţi: 2. Total morți şi dispăruți în război: 2.
Crișeni
Total mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 36 persoane. Soldați decorați: 1. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 8. Invalizi de război: 1. Deplin sănătoşi: 27. Total morți şi dispăruți în război: 8. S-au înregistrat 3 văduve și 7 orfani de război.
Citește și Nicolae Itul, Iordan Răitaru și Bal Corneliu, supraviețuitori ai Experimentului Pitești
Grid
Total mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 119 persoane. Soldați decorați: 3. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 4. Morţi în temniţă, în pribegie, în spital, în urma bolilor sau rănilor: 3. Dispăruți: 14. Invalizi de război: 2. Răniţi, bolnavi: 12. Deplin sănătoşi: 84. Total morți şi dispăruți în război: 21. Văduve de război: 12. Orfani: 19.
Nădăștia de Jos
Total mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 107 persoane. Soldați decorați: 24. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 11. Dispăruți: 6. Invalizi: 6. Răniţi sau bolnavi: 16. Deplin sănătoşi: 68. Total morţi şi dispăruţi: 17. Văduve de război: 10. Orfani: 10.
Nădăștia de Sus
Total mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 120 persoane. Soldați decorați: 13. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 3. Dispăruți: 6. Invalizi: 7. Răniţi sau bolnavi: 7. Deplin sănătoşi: 90. Total morți şi dispăruți: 16. Văduve de război: 12. Orfani: 16.
Ohaba Streiului
Totalul celor mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 31 persoane. Soldați decorați: 7. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 1. Dispăruți: 3. Invalizi: 2. Răniţi sau bolnavi: 10. Deplin sănătoşi: 15. Total morți şi dispăruți: 4. Văduve de război: 3. Orfani: 8.
Sâncrai
Total mobilizaţi, arestaţi, internaţi, refugiaţi: 115 persoane. Soldați decorați: 9. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 13. Morţi în temniţă, în pribegie, în spital, în urma bolilor sau rănilor: 4. Dispăruți: 6. Invalizi: 4. Răniţi sau bolnavi: 12. Deplin sănătoşi: 76. Total morţi şi dispăruţi: 23. Văduve de război: 14. Orfani: 16.
Sântămăria de Piatră
Total celor mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 105 de persoane. Soldați decorați: 38. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 1. Morţi în temniţă, în pribegie, în spital, în urma bolilor sau rănilor: 1. Dispăruți: 3. Invalizi: 2. Răniţi sau bolnavi: 4. Deplin sănătoşi: 94. Total morţi şi dispăruţi: 5. Văduve de război: 1. Orfani: 1.
Strei
Totalul celor mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 57 de persoane. Soldați decorați: 7. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 5. Invalizi: 4. Dispăruți: 3. Deplin sănătoşi: 45. Total morţi şi dispăruţi: 8.
Strei-Săcel
Total mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 57 de persoane. Soldați decorați: 7. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 2. Morţi în temniţă, în pribegie, în spital, în urma bolilor sau rănilor: 1. Dispăruți: 7. Invalizi: 3. Răniţi și bolnavi: 17. Deplin sănătoşi: 23. Total morţi şi dispăruţi: 10. Văduve de război: 4. Orfani: 5.
Streisângeorgiu
Totalul celor mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 83 persoane. Soldați decorați: 7. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 5. Morţi în temniţă, în pribegie, în spital, în urma bolilor sau rănilor: 2. Dispăruți: 4. Invalizi: 4. Răniţi sau bolnavi: 15. Deplin sănătoşi: 53. Total morţi şi dispăruţi: 11. Văduve de război: 5. Orfani: 5.
Valea Sângeorgiului
Totalul celor mobilizaţi, arestaţi/internaţi, refugiaţi: 118 persoane. Morţi înregistrați pe câmpul de luptă: 9. Morţi în temniţă, în pribegie, în spital, în urma bolilor sau rănilor: 9. Dispăruți: 1. Invalizi: 5. Răniţi sau bolnavi: 2. Deplin sănătoşi: 92. Total morţi şi dispăruţi: 19. Văduve de război: 14. Orfani: 24.
De la Călan, ștafeta și-a continuat drumul spre Deva, de aici va fi preluată de următoarea echipă de alergători voluntari care va continua să ducă mai departe, la Lugoj, în județul Timiș, simbolul recunoștinței.