„Stalinismul în Romania”, de Gheorghe Onișoru, are lansarea în 29 martie

Centrul de Studii Ruse și Sovietice ,,Florin Constantiniu” din cadrul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Romane organizează lansarea cârtii Stalin și poporul rus… Democrație și dictatura in Romania contemporana, Premisele instaurării comunismului ( vol. 1) și Stalinismul în Romania (vol. 2), Editura Corint, Bucureşti, 2021.

Lansarea va fi moderată de Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române.

Volumele prezintă pe scurt istoria României după realizarea Marii Uniri și insistă asupra evenimentelor care au dus la instalarea treptată a regimului comunist în România, după lovitura de la 23 august 1944.

Procesul de comunizare a României a urmat un model gândit până la ultimul detaliu la Kremlin, dar a avut și caracteristicile sale, izvorâte din particularitățile istoriei românești din prima parte a secolului XX. Abdicarea regelui Mihai I la sfârșitul lui 1947 și proclamarea Republicii Populare Române imediat după aceea nu pot fi înțelese fără studierea și analizarea celor peste două decenii de democrație interbelică și a perioadei tulbure a celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și Biografia lui Vladimir Putin. Bunicul său a fost bucătarul lui Lenin și Stalin, tatăl spion NKVD

În Stalin ș­i poporul rus… Democrație ș­i dictatură în România contemporană, Gheorghe Onișoru prezintă succesiunea de regimuri politice – democratic bazat pe Constituția de la 1923, autoritar al regelui Carol al II-lea în baza Constituției de la 1938, statul național-legionar și dictatura antonesciană – care a condus, într-un final, la actul de la 23 august 1944 și la încheierea Convenției de Armistițiu câteva săptămâni mai târziu. În același timp, autorul explică împrejurările instalării guvernului Petru Groza, primul cabinet cu prezență comunistă semnificativă.