”Stâlpii Creaţiei”, una dintre cele mai celebre şi uimitoare imagini din astronomia modernă

”Stâlpii Creaţiei”, una dintre cele mai celebre şi uimitoare imagini din astronomia modernă, care înfăţişează piloni colosali de gaz şi praf interstelar, a fost realizată într-o nouă variantă, mai detaliată, mai clară şi mai nuanţată, de Telescopul spaţial James Webb, informează Reuters.

Noua imagine a acelor formaţiuni de gaz şi praf cosmic, devenită celebră după ce a fost captată pentru prima dată în 1995 de predecesorul telescopului James Webb, Telescopul spaţial Hubble, a fost dezvăluită de NASA miercuri, la trei luni după prezentarea seriei inaugurale de fotografii cosmice obţinute de noul telescop după ce acesta a devenit complet funcţional.

Imaginile captivante înfăţişează coloane vaste şi semeţe de nori denşi de gaz şi praf în procesul de formare a stelelor tinere într-o regiunea a Nebuloasei Vulturului din constelaţia Şarpelui, la o distanţă de circa 6.500 de ani-lumină de Terra.

Imaginea a devenit un fenomen cultural global, fiind imprimată pe obiecte de zi cu zi, de la tricouri la căni de cafea.

Redaţi într-o imagine mai clară şi mai amplă de instrumentele optice cu lumină vizibilă ale telescopului Hubble în anul 2014, Stâlpii Creaţiei sunt înfăţişaţi de telescopul spaţial James Webb în spectrul infraroşu apropiat, cu un nivel mai mare de transluciditate, care scoate la iveală mai multe stele şi pune în evidenţă noi contururi ale norilor de gaz şi praf.

Citește și NASA şi SpaceX caută soluţii pentru a prelungi viaţa telescopului spaţial Hubble

Noua imagine ”va ajuta cercetătorii să-şi revizuiască modelele de formare a stelelor prin identificarea unui număr mult mai precis de stele nou-formate, alături de cantităţi de gaze şi praf din regiune”, a precizat NASA în textul care însoţeşte cea mai nouă imagine.

Sferele roşii strălucitoare care apar în exteriorul Stâlpilor Creaţiei sunt stele nou-născute, unde noduri enorme de gaz şi praf s-au prăbuşit sub propria forţă gravitaţională şi s-au încălzit treptat, dând naştere unor noi corpuri stelare, potrivit NASA.

Liniile purpurii ondulate care seamănă cu jeturi de lavă şi care se află la marginea unora dintre stâlpi sunt materie ejectată provenită de la stelele aflat în continuare în proces de formare în interiorul norului de gaz şi praf şi au o vârstă estimată de doar câteva sute de mii de ani, a precizat Agenţia spaţială americană.

Telescopul în infraroşu James Webb, pentru construirea căruia gigantul aerospaţial Northrop Grumman Corp, aflat sub contract cu NASA, a avut nevoie de două decenii şi care a costat 9 miliarde de dolari, a fost lansat în spaţiu pe 25 decembrie 2021, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială Canadiană.

A ajuns la destinaţie pe orbita lui solară la circa 1,6 milioane de kilometri de Terra o lună mai târziu şi are potenţialul de a revoluţiona astronomia, oferindu-le oamenilor de ştiinţă şansa de a privi mai departe şi mai clar în profunzimile cosmosului, către primele momente ale Universului cunoscut.