Statuia olmecă „Monstrul Pământului” returnată Mexicului de SUA

Statele Unite au returnat Mexicului o statuie gigantică de piatră, cunoscută sub numele de „Monstrul Pământului”, datând din timpul civilizaţiei olmecă precreştină, au anunţat autorităţile mexicane, potrivit Le Figaro.

Statuia sculptată elaborat cântăreşte mai mult de o tonă şi măsoară aproape 1,8 metri înălţime şi 1,5 metri lăţime, a declarat Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) într-un comunicat.

„Consulul nostru la New York, Jorge Islas, îmi confirmă că cea mai căutată piesă olmecă din Mexic a fost recuperată şi este pe cale să se întoarcă acasă, de unde nu ar fi trebuit să iasă niciodată”, a scris pe Twitter ministrul de Externe, Marcelo Ebrard.

Ca parte a eforturilor guvernului mexican de a salva moştenirea istorică scoasă din ţară, aproape 10.000 de bunuri au fost recuperate din 2018, au declarat autorităţile.

Civilizaţia olmecă a precedat-o pe cea a maiaşilor şi aztecilor, iar artizanii săi erau cunoscuţi pentru sculptarea capetelor colosale de piatră, statui şi plăci verticale. Institutul a estimat că statuia a fost creată între 800 şi 400 î.Hr.

Citește și Un oraş mayaş din Mexic ar fi fost una dintre cele mai aglomerate metropole

Cunoscut sub numele de Monumentul 9 al lui Chalcatzingo şi descoperit în statul mexican Morelos (în centru), se spune că piesa în basorelief înfăţişează un „monstru de pământ”, o creatură care apare adesea în iconografia olmecă, potrivit INAH. Falca deschisă a monedei simbolizează accesul în lumea subterană şi „peste gura sa este proiectată o secvenţă de trei benzi concentrice, reprezentând accesul cruciform într-o peşteră”, a adăugat institutul.

Deşi nu se ştie când şi cum a fost luată ilegal din Chalcatzingo, „se ştie că a fost dezvăluită publicului în 1968, de arheologul David Grove, în jurnalul American Antiquity. De acolo, se estimează că la începutul celei de-a doua jumătate a secolului al XX-lea se afla deja în Statele Unite”, se arată în comunicat. Autorităţile din New York au găsit sculptura, dar documentul nu precizează unde.