Statul național-legionar. Septembrie 1940 - ianuarie 1941 de Florin Müller

Statul național-legionar. Septembrie 1940 – ianuarie 1941 de Florin Müller

Distribuie

Editura Corint anunță apariția unei noi cărți importante despre un capitol întunecat al istoriei României, dar care revine ciclic în actualitate.

Începând de azi, 14 februarie, „Statul național-legionar. Septembrie 1940 – ianuarie 1941” de Florin Müller se găsește în librării și pe site-ul Editurii Corint www.edituracorint.ro.

Volumul semnat de istoricul și profesorul universitar Florin Müller propune o analiză inedită a statului național-legionar din perspectiva conceptelor de „stat dual” și „regim comisarial”, proiectând o nouă lumină asupra uneia dintre cele mai controversate perioade ale istoriei României.

Specialist în istoria ideologiilor totalitare, profesorul Müller realizează o analiză profundă și riguroasă a unui moment deopotrivă controversat și extrem de violent în istoria României moderne: regimul național-legionar.

Volumul este structurat în 5 capitole și se adresează nu doar specialiștilor, ci și publicului larg interesat de înțelegerea rădăcinilor fascismului românesc și a modului în care acesta a afectat societatea și politica României.

  1. De la dictatura regală la statul național-legionar – între clandestinitate și violență
  2. Prăbușirea dictaturii regale; instaurarea noului regim și distribuirea puterii în „statul dual”; Ion Antonescu, Mișcarea Legionară și Germania nazistă
  3. Profilul ideologic al Mișcării Legionare
  4. Violență publică și radicalizare totalitară; asasinatele de la Jilava; „Cazul Iorga–Madgearu”; control și epurare în lumea universitară
  5. Rebeliunea legionară; antisemitismul ca „acord social negativ”; către un „fascism fără fasciști”
    În 496 de pagini, autorul dezvăluie, cu o precizie remarcabilă și pe baza unor surse istorice variate, unele aproape deloc cunoscute, evenimentele reprobabilă și dinamica politică violentă din cele cinci luni de existență ale statului național-legionar.

„Profesorul Florin Müller probează în această nouă carte calitățile știute din precedentele sale lucrări: erudiție, rigoare, capacitate comprehensivă și un remarcabil simț al nuanțelor. Mai ales acum, în plină revenire a unor stafii din trecutul pe care îl socoteam chiar trecut, cartea aceasta are valoare de diagnostic și de avertisment. Un diagnostic al prăpastiei reprezentate de legionarism ca doctrină și practică fascistă și un avertisment despre cum și când se poate produce rinocerizarea. Florin Müller are dreptate: totalitarismul se bazează pe un nucleu de idei. Sunt ideile salvării prin renunțare la spiritul critic și prin afirmarea primatului colectivității asupra individului. Mistica legionară se pretindea izbăvitoare. Consecințele ei au fost catastrofice.” (Vladimir Tismăneanu)

Numărul mare de precomenzi efectuate pe site-ul edituracorint.ro demonstrează interesul considerabil al publicului pentru această lucrare importantă.

    Citește și Statul Național-Legionar: O eră de schimbări radicale în România