Ștefan Kelemen, fondator al Cercului de Desen și Pictură din Călan, a murit la 95 de ani

Ștefan Kelemen, talentat artist plastic și fondator, în 1956, al Cercului de Desen și Pictură al vechii Uzine „Victoria” Călan, s-a stins din viață joi, la vârsta de 95 de ani.

Ștefan Kelemen s-a născut la 16 iulie 1928, în localitatea Aninoasa din județul Hunedoara. După studii primare în Călan și studii profesionale în Ungaria, Ștefan Kelemen a lucrat în cea mai mare parte a vieții sale pentru Uzinele siderurgice din Călan.

A trăit în colonia Călan până după 1960 când s-a mutat în orașul nou Călan. În Colonia Călan a fost vecin cu scriitoarea Ada Orleanu, care îl evocă în una dintre prozele ei.

A pictat interiorul grădiniței din Călan, a capelei, interiorul stadionului și numeroase alte spații interioare. De-a lungul carierei sale a realizat mii de portrete și desene.

În 1956, Ștefan Kelemen a înființat Ccercul de Desen și Pictură al vechii Uzine „Victoria” Călan, care a rezistat până la mijlocul anilor 1980. A fost mentorul unor artiști apreciați precum Dănilă Cozmescu și Marius David.

Dănilă Cozmescu, născut la 8 iunie 1940 în Călan, a urmat studiile primare și gimnaziale la școala din Călan, iar cele liceale la Liceul de Arte Plastice din Cluj Napoca. Mai târziu, a devenit student la Institutul de Arte Plasitce și la Facultatea de Filozofie din Cluj Napoca, unde a obținut Diploma de Licență în Filozofie.

Marius David, născut pe 1 octombrie 1950 în Călan, este un artist plastic, membru U.A.P. Sibiu și profesor de istoria artelor și educație vizuală. A absolvit secția pedagogică a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în 1972 și a participat la expozițiile și saloanele Filialei U.A.P. Sibiu din 1974 până în prezent.

Plecare lui Ștefan Kelemen lasă un gol în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și care au fost inspirați de talentul și pasiunea sa pentru artă.

Citește și Istoria orașului Călan: de la Evul Mediu la reconversie economică