Un studiu realizat la Universitatea din Queensland (UQ), Australia, a arătat că balenele cu cocoașă pot învăța cântece incredibil de complexe de la balenele din alte regiuni. Și nu aleg scurtăturile, ci le învață și le reproduc cât se poate de fidel.
Oamenii de știință au observat că balenele cu cocoașă din Noua Caledonie au învățat cântece de la suratele lor de pe coasta de est a Australiei, cu o acuratețe remarcabilă, scrie Science Daily.
„Acest lucru indică cu adevărat un nivel de transmitere culturală dincolo de orice specie non-umană observată”, a declarat dr. Jenny Allen, a cărei lucrare de doctorat la Școala de Științe Veterinare a UQ a condus la studiu.
Cercetarea a analizat îndeaproape modelele de cântece ale masculilor de balene cu cocoașă din fiecare regiune, în perioada 2009 – 2015, pentru a examina modul în care cultura se transmite între populații.
Potrivit dr. Allen, dinamica și complexitatea cântecelor au fost determinate prin măsurarea atât a numărului de sunete emise de balene, cât și a lungimii modelelor de sunet.
Citește și Oamenii de ştiinţă au descoperit noi informaţii despre evoluţia pinguinilor
”Ascultând populația de balene cu cocoașă din Australia, am putut vedea dacă aceste cântece s-au schimbat în vreun fel atunci când au fost cântate de balenele din Noua Caledonie”, a spus omul de știință. „Am descoperit că au învățat de fapt sunetele exacte, fără a simplifica sau a omite nimic”, mai explică dr. Allen.
”Și în fiecare an am observat un cântec diferit pe care îl cântau, ceea ce înseamnă că balenele cu cocoașă pot învăța foarte repede un întreg model de cântec de la o altă populație, chiar dacă este complex sau dificil”, a mai spus aceasta.
Descoperirile susțin ideea că balenele învață cântece pe rutele de migrație comune precum Noua Zeelandă sau în zone de hrănire comune, așa cum este Antarctica. „Este rar ca acest grad de schimb cultural să fie documentat la o scară atât de mare la o specie non-umană”, a spus dr. Allen.
”Sperăm că aceste descoperiri să ofere un model pentru studii suplimentare care să ducă la înțelegerea evoluției comunicării culturale la animale și la oameni”, adaugă omul de știință.