SUA: Utilizarea TikTok a fost interzisă pe dispozitivele guvernamentale

Utilizarea TikTok a fost interzisă pe dispozitivele guvernamentale, potrivit legii de finanţare a guvernului adoptată de Congres, măsură care scoate în evidenţă îngrijorarea tot mai mare legată de riscurile pentru securitatea naţională implicate de aplicaţia de partajare a conţinutului video scurt deţinută de grupul chinez ByteDance, transmite CNBC.

Proiectul de lege, care trebuie să fie semnat de preşedintele Joe Biden, solicită, de asemenea, platformelor de comerţ electronic să facă mai multe verificări pentru a împiedica vânzarea online a mărfurilor contrafăcute şi obligă companiile care urmăresc fuziuni mari să plătească mai mult pentru a depune actele la agenţiile federale antitrust.

Congresul nu a reuşit să adopte multe dintre cele mai agresive proiecte de lege care vizează tehnologia, inclusiv legislaţia antitrust care ar impune magazinelor de aplicaţii dezvoltate de Apple şi Google să ofere dezvoltatorilor mai multe opţiuni de plată şi o măsură care ar impune noi bariere pentru a proteja copiii online.

Şi, deşi Congresul a făcut mai multe progrese în acest an decât în trecut către un proiect de lege de compromis privind standardele naţionale de confidenţialitate, rămâne doar un mozaic de legi de stat care determină modul în care sunt protejate datele consumatorilor.

Grupul de centru-stânga din industria tehnologică Chamber of Progress a salutat excluderea mai multor proiecte de lege antitrust care i-ar fi vizat pe susţinătorii săi, printre care Apple, Amazon, Google şi Meta

Dar proiectele de lege adoptate de parlamentari în pachetul de cheltuieli îşi vor pune în continuare amprenta asupra industriei tehnologice în alte moduri.

Citește și Firma-mamă chineză a TikTok recunoaşte că foloseşte date ale jurnaliştilor pentru a-i urmări

Interzicerea TikTok pe dispozitivele guvernamentale ar putea fi în beneficiul unor platforme rivale precum Snap şi Facebook şi Instagram, deţinute de Meta, care concurează şi pentru atenţia tinerilor consumatori.

Proiectul de lege include o excepţie pentru autorităţile din domeniile aplicării legii, securităţii naţionale şi cercetării.

Parlamentarii de ambele părţi ale culoarului politic, precum şi directorul FBI Christopher Wray, şi-au exprimat teama că structura de proprietate a TikTok ar putea face vulnerabile datele utilizatorilor din SUA, deoarece companiile cu sediul în China ar putea fi obligate prin lege să predea informaţii despre utilizatori.

TikTok a spus în mod repetat că datele utilizatorilor din SUA nu sunt păstrate în China.

Compania a lucrat la un acord cu administraţia SUA pentru a atenua temerile de securitate naţională prin intermediul Comitetului pentru investiţii străine din S.U.A.

”Suntem dezamăgiţi de faptul că Congresul a luat măsuri pentru a interzice TikTok pe dispozitivele guvernamentale – un gest politic care nu va face nimic pentru a promova interesele de securitate naţională – în loc să încurajeze Administraţia să încheie revizuirea Tik Tok în privinţa securităţii naţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok.

Pachetul de cheltuieli include, de asemenea, INFORM Consumers Act, care urmăreşte să împiedice vânzarea online a produselor contrafăcute, furate sau dăunătoare. Proiectul de lege impune pieţelor online precum Amazon să colecteze prompt informaţii precum detalii bancare şi de contact de la ”orice vânzător terţ de mare volum” şi să verifice aceste date.

Citește și Arhiepiscopia Tomisului şi-a făcut cont de TikTok

Deşi Amazon s-a opus iniţial proiectului de lege, anul trecut, scriind că acesta a fost ”susţinut de unii retaileri mari” şi susţinând că va pedepsi întreprinderile mici care vând online, compania a ajuns să susţină o versiune a proiectului de lege, spunând că este important să aibă un standard federal mai degrabă decât un mozaic de legi statale.

Etsy şi eBay au susţinut anterior proiectul de lege.

”Adoptarea legii bipartizane INFORM ar fi o victorie majoră pentru consumatori, care merită să ştie de la cine cumpără atunci când vizitează o piaţă online”, a spus Adam Kovacevich, directorul general al Chamber of Progress, într-un comunicat.

Deşi măsurile antitrust mai ambiţioase care vizează platformele digitale nu au fost incluse în legislaţia de sfârşit de an, există un proiect de lege care ajută la strângerea de bani pentru agenţiile antitrust care examinează fuziunile.

Legea de modernizare a taxelor de înregistrare a fuziunilor va creşte costurile pe care companiile care urmăresc fuziuni mari trebuie să le plătească pentru a depune actele la agenţiile antitrust.

Proiectul de lege reduce, de asemenea, costul pentru tranzacţii mai mici şi permite ca taxele să fie ajustate în fiecare an în funcţie de indicele preţurilor de consum.

Măsura este menită să ajute la finanţarea Comisiei Federale pentru Comerţ şi a Departamentului de Justiţie Antitrust, care au înregistrat o creştere mare a numărului dosarelor de fuziune în ultimii ani, fără creşteri adecvate ale bugetului.