Suciu Ioan (n. 1907 – d. 1953)

Distribuie

Suciu Ioan. S-a născut pe 4 decembrie 1907, în Blaj. Fiu al preotului Vasile Suciu și a Mariei Suciu, născută Coltor. A făcut studiile primare la Blaj (clasele I – III), iar clasa a IV-a primară a făcut-o la Beiuș, din cauza Primului Război Mondial. A absolvit Liceul „Sfântul Vasile” din Blaj, coleg de clasă cu Tit Liviu Chinezu, devenit și el episcop, decedat de asemenea în închisorile comuniste. Alături de acesta a fost trimis în Italia, la Colegiul Bizantin „Sf. Atanasie”, Roma, unde a obținut titlurile de doctor în filosofie și în teologie. După alți șase ani de studii la Institutul „Angelicum”, a fost hirotonit preot la Roma, pe 29 noiembrie 1931, Revenit în țară, a fost numit profesor de religie și limba italiană la Liceul Comercial de Băieți, apoi la Academia de Teologie din Blaj, catedra de Morală și Pastorală.

La 6 mai 1940 a fost numit episcop, iar la 20 iulie 1940 a fost hirotonit episcop titular de Moglena (Slatina, Bulgaria). Din 29 august 1941 a fost auxiliar de Oradea. În urma Dictatului de la Viena, de la 30 august 1940, a fost arestat pentru câteva zile. În octombrie 1944, trupele horthyste și hitleriste, ca urmare a avansării Armatelor Române și Sovietice, în Ardeal, un grup de ofițeri horthyști ar fi încercat să-l împuște. În anul 1947 a fost numit de Sfântul Scaun în funcția de administrator apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș.

Detenția

La data de 28 octombrie 1948 a fost arestat şi dus la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea Căldăruşani. În 1950 a fost dus la M.A.I. În luna octombrie a fost transferrat la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei, unde, ca urmare a condițiilor grele de detenție, s-a stins din viață pe data de 27 iunie 1953.

Bibliografie: Achim, Valeriu, Închisoarea din Sighet acuză, Editura Gutinul, 1991; Bota, Ioan M., Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre, Casa de Editură Viața Creștină, 1994; Georgescu, Vlad, Istoria românilor. De la origini pînă în zilele noastre, ediția a III-a, Editura Humanitas, 1992; Rațiu, Alexander, Biserica Furată, Editura Argus, 1990.

Indice – Deținuți politic