La trei zile după tentativa eşuată de lansare a unor sateliţi cu ajutorul unui avion ce a decolat din Regatul Unit, Suedia a inaugurat vineri noua sa bază dedicată lansărilor în spaţiu, într-o perioadă marcată de intensificarea cursei dintre ţările care vor să realizeze prima lansare a unui vehicul spaţial de pe continentul european, informează AFP.
Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi prim-ministrul suedez Ulf Kristersson au tăiat panglica de inaugurare a „portului spaţial Esrange”, prezentat ca „primul complex de lansare de sateliţi din Europa continentală”.
„Există multe motive pentru care trebuie să accelerăm programul spaţial european”, a declarat Ursula von der Leyen, prezentă la această bază în care Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este extrem de activă.
„Europa are rampa ei către spaţiu şi o va păstra”, a adăugat ea.
Baza de lansare, rodul unei investiţii de 15 milioane de euro, reprezintă o extensie a centrului spaţial Esrange din zona arctică suedeză, situat la circa 40 de kilometri de oraşul Kiruna.
Putând să lanseze rachete de mai mici dimensiuni, el trebuie să devină un complement al bazei Kourou din Guyana Franceză, locul istoric dedicat lansărilor spaţiale europene. Cu atât mai mult cu cât războiul din Ucraina a compromis viitorul cooperării spaţiale cu Rusia şi cu cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Operatorul public al bazei Esrange, Swedish Space Corporation (SSC), care spera iniţial într-o primă lansare spre sfârşitul anului 2023, vizează de acum lansarea unui satelit „în primul trimestru din 2024”, a precizat vineri un purtător de cuvânt al grupului suedez.
Citește și Compania Virgin Orbit plănuieşte o nouă lansare de sateliţi din Marea Britanie
Cu ajutorul SSC, Suedia speră să devină prima ţară din Europa continentală (cu excepţia Rusiei) care va fi capabilă să lanseze sateliţi de pe teritoriul său.
Însă multe alte „porturi spaţiale” aflate în alte zone ale Europei sunt înscrise în această cursă.
Din Azorele portugheze până în insula Andoya din zona arctică norvegiană şi trecând prin Andaluzia spaniolă şi Regatul Unit, lista proiectelor europene concurente devine tot mai lungă, toate aceste ţări fiind hotărâte să reuşească pentru prima dată o lansare spaţială din Europa.
Micul lansator german RFA va fi trimis în spaţiu de la baza SaxaVord din insulele britanice Shetland, cu o lansare programată la sfârşitul anului 2023.
Compania Virgin Orbit a miliardarului britanic Richard Branson, care utilizează un avion Boeing 747 modificat pentru a trimite o rachetă la mare altitudine, a realizat prima sa lansare – ratată – în cursul zilei de marţi.
Sectorul spaţial traversează o perioadă de dezvoltare accelerată: în 2040, numărul sateliţilor operaţionali ar trebui să atingă pragul de 100.000, a reamintit SSC, în contextul în care numărul lor actual este de 5.000.
Prin proiectul Themis, dedicat treptelor reutilizabile ale lansatoarelor spaţiale, centrul spaţial suedez va găzdui şi misiunile pe care ESA le va efectua pentru testarea unor rachete capabile să revină pe sol la punct fix – aşa cum se întâmplă deja în Statele Unite în cazul lansatoarelor operate de compania SpaceX a miliardarului de origine sud-africană Elon Musk.