Suspecții de infracțiuni sexuale, interziși la „Oscarurile franceze”

Academia César, cea care acordă cele mai prestigioase premii ale cinematografiei din Franţa, a anunţat că oricine este investigat pentru acuzaţii de agresiuni sexuale va fi exclus de la ceremonia care va avea loc luna viitoare.

Au existat temeri privind proteste care ar avea loc la evenimentul din 25 februarie, după ce s-a scris că actorul Sofiane Bennacer a fost investigat de poliţie pentru două acuzaţii de viol şi una de violenţă, scrie news.ro.

Bennacer, în vârstă de 25 de ani, care neagă orice faptă de acest fel, a fost văzut ca vedetă la premiile din acest an pentru rolul său din „Les Amandiers” („Forever Young”), film despre un grup de studenţi la dramaturgie în anii 1980.

Decizia organizatorilor galei César – echivalentul Oscarurilor în Franţa – vine şi după protestele de la ceremonia din 2020, atunci când Roman Polanski, condamnat pentru violarea unei minore în anii 1970, a câştigat premiul pentru „cel mai bun regizor”, ceea ce a declanşat o reorganizare majoră a Academiei César.

Într-o declaraţie, Academia a anunțat că oricine se confruntă cu o potenţială pedeapsă cu închisoarea pentru „infracţiuni, în special de natură sexuală sau sexistă” va fi exclus de la ceremonia viitoare.

Citește și Revista Rolling Stone a publicat lista cu cei mai buni 200 de cântăreţi din lume

„S-a decis să nu fie evidenţiate persoanele care ar putea fi investigate pentru agresiuni”, se arată în comunicat, adăugând că demersul a fost făcut „din respect pentru victime”, chiar dacă acestea sunt doar „presupuse” victime.

Bennacer a fost eliminat de pe lista lungă a posibililor nominalizaţi în noiembrie, după ce noi acuzaţii au apărut în presă.

Regizoarea filmului „Les Amandiers”, Valeria Bruni-Tedeschi, a denunţat acuzaţiile împotriva lui Bennacer drept „un linşaj mediatic”.

Ea a spus pe Instagram că producătorii filmului erau conştienţi de acuzaţii împotriva lui în timpul castingului, „dar le-am spus că aceste zvonuri nu mă vor opri şi că nu mi-am putut imagina să fac filmul fără el”.

Celebra ei soră, cântăreaţa şi fostă primă doamnă a Franţei, Carla Bruni, a spus că tratamentul a lacare este supus Bennacer subminează prezumţia de nevinovăţie, „unul dintre fundamentele democraţiei noastre”.

Academia César a spus că încă se dezbate dacă persoanele cu acuzaţii şi condamnări pentru agresiuni sexuale ar trebui interzise în totalitate de la nominalizări şi premii viitoare, urmând ca o decizie să fie luată în săptămânile următoare.