Svetlana Alexievici şi JM Coetzee cer vorbitorilor de limba rusă să spună tuturor adevărul despre războiul din Ucraina

Un grup de scriitori celebri a făcut apel la vorbitorii de limbă rusă din întreaga lume să transmită adevărul despre războiul din Ucraina, folosind „toate mijloacele de comunicare posibile”, scrie The Guardian.

Între semnatarii apelului se află Svetlana Alexievici, laureată Nobel, scriitoare belarusă care scrie în rusă. Ea a fost recompensată în 2015 pentru prestigiul de a scrie „un monument de curaj şi suferinţă în epoca noastră”. Printre cei care susțin apelul se mai află şi laureatul Premiului Nobel JM Coetzee. 

Apelul vine după ce guvernul rus a oprit accesul la ştiri şi informaţie despre invazia din Ucraina prin blocarea de site-uri şi închiderea unor posturi mass-media. 

Accesul la BBC, Radio Liberty şi Deutsche Welle a fost restricţionat după ce Parlamentul Rusiei a votat o lege care pedepseşte răspândirea de „informaţii false” despre forţele armate. 

Joi, una dintre ultimele instituţii media independente din Rusia, TV Rain, şi-a oprit emisia după ce a fost supusă unor presiuni pentru relatări despre invazie, despre care se crede că a provocat sute de morţi. 

Citește și Peste 100 de laureați ai premiului Nobel au semnat un apel pentru pace în Ucraina

Scriitorii ruşi spun: „Facem apel la toţi cei care vorbesc limba rusă. La oamenii de toate naţionalităţile. La toţi cei care sunt vorbitori nativi. Celor pentru care rusa este a doua sau a treia limbă. Astăzi, limba rusă începe să fie folosită de statul rus pentru a aprinde ura şi a justifica ruşinosul război împotriva Ucrainei. În limba rusă, mass-media oficiale continuă să repete minciuni care creează o cortină de fum în jurul acestei agresiuni. Poporul rus a fost hrănit cu minciuni mulţi ani. Sursele independente de informare au fost în întregime distruse. Liderii opoziţiei – reduşi la tăcere. Maşina propagandei de stat lucrează cu toată forţa”. 

„În această situaţie este esenţial să le dezvăluiţi cetăţenilor ruşi întregul adevăr despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Despre suferinţele şi pierderile naţiunii ucrainene. Despre civilii care au fost ţintiţi şi ucişi. Despre pericolul pentru continentul Europa. Şi posibil pentru întreaga umanitate, având în vedere ameninţarea nucleară”, mai spun ei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *