Tabloul „Fata cu oglindă” de Nicolae Grigorescu, ulei pe pânză din colecția istorică Elena şi Alexandru Pamula, va fi licitat la Artmark pe 21 decembrie. Tabloul este estimat între 50.000 şi 80.000 de euro.
Opera a participat la Expoziția comemorativă „Grigorescu”, Muzeul de Artă al R.P.R., 25 iulie – 17 noiembrie 1957. Tabloul este reprodusă în „Nicolae Grigorescu”, George Oprescu, Ed. Meridiane, București, vol. 2, 1962; „Grigorescu”, George Oprescu, Ed. Meridiane, București, 1963 ș.a.
„Fata cu oglindă” a participat la Expoziția „Nicolae Grigorescu. Pictură-Grafică”, Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România, 1984-1985, iar după 2000 la Expoziția „Valori artistice reprezentative din colecții bucureștene”, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 2002.
Conform casei de licitații, pe verso se află autentificarea pictorului Jean Alexandru Steriadi: „Tânără fată culcată în rochie de casă verde, pictură în ulei pe pânză, autentică de N. Grigorescu
Informații documentare, descrise de Artmark
Mărturie a spiritualității sale, opera lui Nicolae Grigorescu ne va înfățișa o panoramă desăvârșită a imaginii naturii și omului, teme cărora artistul le va rămâne fidel pe tot parcursul creației sale. Inspirat de spațiul natal, artistul ne va înfățișa adesea fragmente ale timpului și locurilor prin care a trecut, imortalizând spiritele și caracterele pe care le va întâlni pe parcursul peregrinărilor sale.
Citește și O icoană semnată de Arsenie Boca, adjudecată la licitaţie pentru 17.000 de euro
Va acorda o deosebită atenție personajului feminin, pe care îl vom întâlni în compoziții cu titluri generice, în „studii”, precum și în lucrări intitulate în jurul atmosferei create de personaj. În ceea ce privește identitatea sa, acesta va rămâne cel mai adesea învăluit în mister, scopul primordial al artistului fiind acela de a picta caractere generice.
Astfel, titlurile operelor sale intitulate, rare la număr, ne semnalează o serie de semnificații, personajul feminin suplinind adesea un statut social („Fata cu zestrea”), o îndeletnicire („Cusând”, „Cu acul”, „Țărancă torcând”, „Țărancă citind”), proveniența etnică („Țiganca de la Ghergani”), locul de obârșie („Rucăreancă”, „Munteanca”), un moment de destindere („Pe gânduri”, „Fata cu oglinda”) etc.
Prezentă în anul 1984 în cadrul Expoziției Retrospective „Nicolae Grigorescu. Pictură-Grafică”, de la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România, opera „Fata cu oglinda” avea să se număre printre cele 469 de lucrări de pictură și grafică expuse într-un ansamblu de amploare, eveniment prin care artistul Grigorescu avea să fie readus în actualitatea publicului iubitor de artă. (GM) Ascunde