Târgu Mureş: ore de literatură predate de opt scriitori români şi maghiari şi de critici literari

Aproximativ 800 de elevi de la cinci licee din Târgu Mureş vor asista la ore de literatură predate de opt scriitori români şi maghiari şi de critici literari, în cadrul celei de-a cincea ediţii a proiectului proiectului „Scriitori la şcoală” iniţiat de Asociaţia Podium, potrivit Agerpres.

„În cea de-a cincea ediţie a proiectului Scriitori la şcoală, Asociaţia Podium va invita în cinci licee din Târgu Mureş opt scriitori români şi maghiari. Proiectul se va desfăşura în această toamnă, în intervalul septembrie-noiembrie. Unul dintre elementele de noutate ale prezentei ediţii este participarea criticilor literari care vor putea oferi elevilor o viziune nouă, proaspătă şi reprezentativă asupra operelor literare, alternativă perspectivelor consacrate

(…) Fiecare dintre autorii invitaţi, cu o excepţie, va fi oaspetele unuia dintre liceele partenere, pe parcursul unei zile de şcoală. Acesta va susţine câte o oră de literatură pentru elevi din trei clase. Autorii invitaţi în cadrul ediţiei din acest an sunt: Andreea Pop, Al. Cistelecan, Andrei Ruse, Alexandra Felseghi, Mărcuţiu-Rácz Dóra, Horváth Benji, Balázs Imre József şi Kész Orsolya”, a arătat Asociaţia Podium, într-un comunicat de presă.

În cadrul acestei ediţii va fi testată şi o idee pentru dezvoltarea proiectului în viitor, în sensul că scriitorul Andrei Ruse va fi oaspetele Asociaţei Podium pentru aproape o săptămână şi se va întâlni cu elevii timp de trei zile, iar în acest interval va susţine ore de literatură pentru nouă clase.

Citește și Premierul Ciucă propune derularea programului „O carte pe an pentru fiecare elev”

„În total, vor beneficia de orele susţinute de scriitori elevi din 30 de clase, de la cinci licee din Târgu Mureş – aproximativ 750-800 de elevi. Liceele partenere sunt: Colegiul Naţional ‘Unirea’, Liceul Teoretic ‘Bolyai Farkas’, Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’, Liceul Vocaţional de Artă Târgu Mureş şi Liceul Tehnologic ‘Gheorghe Şincai’. (…) Scopul proiectului este promovarea lecturii şi a literaturii contemporane în rândul publicului tânăr, prin organizarea de întâlniri între elevi de liceu şi scriitori de limbă română şi scriitori de limbă maghiară”, precizează Asociaţia Podium.

Invitata primei întâlniri va fi Alexandra Felseghi, în data de 16 septembrie, la Liceul Vocaţional de Artă, care va susţine trei ore de literatură contemporană pentru elevi din trei clase, începând cu ora 13,00, în prezenţa profesoarei Romana Pantea.

Alexandra Felseghi este dramaturg şi regizor de teatru cu o experienţă artistică de peste zece ani în domeniu, fiind autoarea unui număr mare de texte de spectacol. Începând din 2019 este asistent dr. la secţia de Teatrologie – departamentul Teatru din cadrul Facultăţii de Teatru şi Film, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În cadrul ediţiilor precedente au beneficiat de întâlnirile cu autori români şi maghiari peste 2.300 de elevi şi 25 de cadre didactice din opt licee.

Proiectul Scriitori la şcoală, ediţia 2022, este cofinanţat de Primăria Municipiului Târgu Mureş, în urma concursului pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor şi programelor culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *