RAD Art Fair, eveniment care oferă un spaţiu comun pentru înţelegerea diversităţii şi amplorii scenei de artă contemporană din România, are loc la Bucureşti în perioada 4-7 mai, la Complexul Caro.
Târgul de artă contemporană RAD Art Fair va reuni sub aceeaşi umbrelă 20 de galerii de artă contemporană din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Chişinău. Prezentări individuale sau de grup, instalaţii colaborative şi un parc de sculpturi se vor întinde într-un spaţiu expoziţional de 5000 de metri pătraţi.
„Eu vin dintr-o piaţă foarte robustă şi aglomerată – New York. Este super interesant să simt experienţa unei pieţe în curs de dezvoltare şi să pot contribui, împreuna cu galeriile ei autohtone, la un viitor puternic. Aşa se dezvoltă lucrurile. Când piaţa este la început, maturizarea ei depinde de principalii jucători (galeriile de azi). Târgul acesta este un mecanism de educaţie, de creare a unei comunităţi, de dezvoltare a scenei de artă contemporane pe plan naţional. După ce suntem dezvoltaţi la nivel local, putem participa şi pe scena internaţională”, spune Catinca Tăbăcaru (director artistic RAD Art Fair).
În cele 4 zile dedicate evenimentului, participanţii vor aduce în faţa publicului larg o selecţie unică de lucrări şi medii artistice, de la cei mai relevanţi artişti contemporani, până la cei mai iubiţi artişti istorici din România.
„RAD este un game-changer, şi nu doar pentru cei ce participă la prima ediţie, ci pentru întregul ecosistem artistic din România, de la artişti, galerii, curatori, colecţionari, instituţii. Am decis să construim RAD în mod colaborativ pentru că pentru că doar în această formulă târgul poate fi cu adevărat relevant, şi am ales să facem asta acum pentru că este momentul ideal pentru o schimbare de perspectivă”, a afirmat Daniela Pălimariu (director artistic RAD Art Fair, co-fondatoare Sandwich).
Citește și Eurovision 2023 – Videoclipurile de prezentare ale concurenţilor vor conţine imagini din Ucraina
Iniţiativa mult aşteptată este menită să consolideze nucleul scenei artistice din România, oferind vizibilitate artiştilor, galeriilor şi producătorilor săi culturali şi construind o bază pentru creşterea unei pieţe de artă sănătoase la nivel naţional.
“De 20 de ani de când am deschis galeria visăm la o întâlnire a scenei profesionale în România. Un eveniment cheie care vă va arăta maturitatea acestor instituţii şi rolul pe care îl au în promovarea culturii vizuale”, spune Matei Câlţia (Galeria Posibilă).
Participă galeriile: Atelier 35 (Bucureşti), Biju (Cluj), Cazul 101 (Bucureşti), Diptych (Bucureşti), Gaep (Bucureşti), H’art (Bucureşti), Jecza (Timişoara), Lutniţa (Chişinău), Matca (Cluj), Mobius (Bucureşti), Plan B (Cluj, Berlin), Pogo (Bucureşti), Galeria Posibilā (Bucureşti), Sabot (Cluj), /SAC (Bucureşti), Sandwich (Bucureşti), Sector 1 (Bucureşti), Suprainfinit (Bucureşti), Catinca Tabacaru (Bucureşti, Harare), Viewing Room 17 (Cluj).
“După 30 de ani este important să ştim cum stăm şi pe plan local. Are piaţa de artă din România osatura formată suficient pentru a susţine proiecţia constituită de galerii în relaţia cu scena de artă internaţională? RAD Art Fair o să vină cu răspunsurile” – Mihai Pop (Galeria Plan B).
Citește și Scriitorii români, invitați speciali la Târgul de Carte de la Leipzig
Totodată, RAD a pregătit şi un robust program colateral: Prezentări şi Dezbateri susţinute de profesionişti ai scenei de artă internaţionale şi colecţionari şi desfăşurate în lounge-ul BMW; Sculpture Park cu o selecţie curatoriată de lucrări în aer liber realizate atât de artişti emergenţi, cât şi recunoscuţi pe plan internaţional; Simpozion Curatorial cu intrare liberă realizat în colaborare cu EUNIC
(British Council of Romania, Goethe Institut Bukarest, Institute Français, Austrian Institute) ce va fi transmis şi online; Activităţi Sociale precum vizite ale unor importante colecţii private din
Bucureşti, un Tur al Galeriilor din Bucureşti şi un DJ Party cu acces gratuit pentru public.
RAD Art Fair, creat la iniţiativa directoarelor artistice Catinca Tabacaru şi Daniela Palimariu, este organizat în mod colaborativ de Asociaţia RAD prin galeriile de artă Cazul 101, Jecza, Mobius, Posibilă, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit şi Catinca Tabacaru.
Asociaţia RAD este compusă din galerii de artă de top din România, reunind o nouă generaţie de galerişti, colecţionari, curatori, şi susţinători ai scenei naţionale de artă contemporană.