Târgul de carte de la Frankfurt anulează premierea unei scriitoare palestiniene

Scriitoarea palestiniană Adania Shibli nu va fi premiată în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt, aşa cum era planificat, potrivit DPA.

Autoarea urma să primească, pe 20 octombrie, LiBeratur Award din partea Litprom association, care premiază opere semnate de femei din Sudul Global. Distincţia este acordată cărţii ei ”Eine Nebensache” (”A Minor Issue”).

Romanul ei a fost lăudat de critici, dar şi criticat de unele voci pentru utilizarea unor aşa numite clişee antisemite.

Directorul Târgului de carte de la Frankfurt, Juergen Boos, a spus: ”Câştigătorul este selectat de un juriul independent. Litprom este organizatorul care pune în practică ceremonia şi este pe deplin responsabil pentru conţinutul ceremoniei de premiere. Având în vedere atacul terorist asupra Israelului, Litprom este în căutarea unui loc adecvat pentru desfăşurarea evenimentului după încheierea târgului de carte.”

”Condamnăm cu tărie teroarea barbară a Hamas împotriva Israel”, a adăugat el, adăugând că târgul de carte susţine ”Israelul cu deplină solidaritate”.

Citește și Program de cooperare între România şi Palestina în domeniul învăţământului superior şi cercetării academice

Boos a spus că târgul intenţionează să ”facă vocile evreieşti şi israeliene deosebit de vizibile în cadrul târgului”.

Spre exemplu, scriitoarea şi activista Lizzie Doron, care trăieşte atât în Tel Aviv, cât şi în Berlin, va vorbi despre evenimentele în desfăşurare în Israel în cadrul galei de literatură de sâmbătă.

”Am decis de asemenea în mod spontan să creăm momente suplimentare pentru voci israeliene”, a anunţat Boos, inclusiv un eveniment care se intitulează ”Out of Concern for Israel”, desfăşurat la Frankfurt Pavilion.

Cu toate acestea, din cauza restricţiilor de călătorie, unele evenimente au trebuit anulate, inclusiv două concerte la care participau cântăreţi israelieni.