Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis la Oradea

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România şi-a deschis miercuri porţile în Piaţa Unirii pentru cea de a opta ediţie găzduită de municipiul Oradea, cititorii care vor vizita în aceste zile standurile având de ales dintr-o ofertă de peste 20.000 de titluri de cărţi, oferite de 47 de edituri.

„În această săptămână, ora exactă a culturii se va da din cel mai frumos oraş Art Nouveau al României. Noi avem toată deschiderea spre activităţi culturale, motiv pentru care doresc să mulţumesc organizatorilor pentru acest frumos eveniment, tuturor editurilor participante şi expozanţilor, pentru că este o mare onoare pentru oraşul nostru să vă avem oaspeţi. Piaţa Unirii a fost construită pentru a strânge împreună comunitatea, aşa cum se întâmplă acum, într-o comuniune culturală”, a afirmat, citat de Agerpres, viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moş.

La deschiderea oficială a evenimentului, organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus şi Radio România Cluj, şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, cu sprijinul Primăriei Oradea, au mai vorbit managerul Radio Cluj, Bogdan Roşca şi preşedintele de onoare al târgului, prof univ dr, Sorin Şipoş, directorul Şcolii Doctorale a Universităţii Oradea.

Citește și 22 de instituții de cultură din subordinea Primăriei Capitalei, deschise de Noaptea Muzeelor

„Vin cu multă dragoste la evenimente care au în centrul atenţiei cartea şi cititorul. Fiindcă noi, fie că suntem profesori, specialişti sau cercetători, sau chiar şi publicul interesat, suntem până la urmă produsul şcolii şi al cărţii. De aceea respectul nostru se îndreaptă înspre organizatori, înspre editurile care a reuşit să depăşească, cu mari sacrificii, aceşti doi ai pandemiei. Dar momentul acesta al pandemiei ne-a mai relevat ceva, faptul că cei mai apropiaţi prieteni, dincolo de familie, sunt cărţile pentru noi. Este o sărbătoare această reîntâlnire, în piaţă şi într-un cadru atât de frumos”, a declarat, pentru sursa citată, prof univ dr Sorin Şipoş.

Cei 47 de expozanţi prezintă peste 20.000 de cărţi, alături de care se regăsesc şi standuri cu jocuri logice, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, cu muzică sau specialităţi de ceaiuri ori bijuterii. Programul târgului va cuprinde şi 30 de alte evenimente, majoritatea lansări de carte, dar şi ateliere şi expoziţie de pictură pentru copii.

Bogdan Roşca a subliniat, în cuvântul lui, evoluţia crescândă a târgului la Oradea, datorită excelentei colaborări cu administraţia locală, care asigură serviciile logistice pentru buna organizare a târgului.

Citește și Expoziția permanentă de fotografii „Familia Lipatti şi prietenii”, sâmbătă la „Noaptea Muzeelor”

„Nu există o cale mai bună în a-ţi fabrica un scut împotriva acelor informaţii false, a dezinformării, a manipulării, decât cultura. Pur şi simplu nu găsesc un alt cuvânt, asta este ceea ce trebuie să facem. Să fim tot timpul la zi cu informaţiile noi, upgradaţi, din surse scrise de oameni responsabili în domeniul lor, de la istorie, filosofie, cercetare politică, sociologie şamd şi de ce nu, chiar şi literatură,” a spus Bogdan Roşca.

Târgul este deschis zilnic, în perioada 11 – 15 mai, între orele 10,00 şi 21,00, accesul publicului fiind gratuit.