Țări est-europene cer ajutor în combaterea dezinformării ruse pe rețelele sociale

Premierii din Republica Moldova, Ucraina şi alte şase state din Europa Centrală şi de Est au semnat o scrisoare comună prin care cer celor mai importante companii de tehnologie din lume, cum ar fi Meta, care deţine Facebook, să acţioneze pentru a combate dezinformarea pe platformele lor sociale, avertizând că prin intermediul acestora, puterile ostile subminează pacea şi stabilitatea, relatează Reuters.

Scrisoarea a fost semnată de prim-miniştrii din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania şi a fost publicată de biroul premierului ceh Petr Fiala.

„Manipularea şi interferenţa informaţiilor străine, inclusiv dezinformarea, sunt desfăşurate pentru a destabiliza ţările noastre, pentru a slăbi democraţiile noastre, pentru a deraia aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană şi pentru a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei”, avertizează aceşti lideri în scrisoare.

Platformele tehnologice, cum ar fi Facebook de la Meta, ar trebui să ia măsuri concrete, cum ar fi respingerea plăţilor de la persoane sancţionate şi modificarea algoritmilor pentru a promova acurateţea în detrimentul implicării utilizatorilor, spun aceştia.

Citește și Rusia: Jurnalistă condamnată la şase ani de închisoare pentru că a „răspândit informații false”

„Companiile mari de tehnologie ar trebui să fie vigilente şi să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propagandă sau dezinformare care promovează războiul, justifică crimele de război, crimele împotriva umanităţii sau alte forme de violenţă”, arată cei opt premieri.

„Acesta este un apel la acţiune, deoarece manipularea şi interferenţa informaţiilor străine, inclusiv campaniile de dezinformare, reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, a stabilităţii şi a securităţii naţionale”, spun reprezentanţii celor opt state.

În scrisoare se mai spune că algoritmii platformelor ar trebui să fie mai transparenţi, iar publicul ar trebui să cunoască politicile platformelor şi aplicarea acestora. De asemenea, platformele ar trebui să aloce suficient personal şi fonduri pentru moderarea conţinutului, să abordeze ameninţarea tot mai mare reprezentată de tehnica de tip deepfake şi de dezinformarea generată de inteligenţa artificială.